Nacionalisti bi mogli srušiti dansku vladu

Svijet
Nacionalisti bi mogli srušiti dansku vladu
.

Zahtjevi nacionalističke Danske narodne stranke (DF) da se sirijske izbjeglice što prije pošalje natrag prijete padom manjinske vlade desnog centra.

Iako DF nije član koalicije, o toj stranci ovisi hoće li vlada donijeti proračun i izglasati poreznu reformu.

Stroža imigracijska pravila

DF traži stroža imigracijska pravila u zamjenu za smanjenje poreza. Želi pojednostaviti ukidanje boravišnih dozvola izbjeglicama koji su pobjegle od rata jednom kada u njihovim zemljama ponovno zavlada mir.

Takav bi potez, međutim, mogao značiti kršenje međunarodnog prava i stvoriti problem vladi.

DF je u petak podržao proračun za 2018., a pregovore oko porezne reforme i strožih migracijskih pravila ostavio je za vrijeme nakon Nove godine.

No, manji koalicijski partner Liberalni savez želi da se proračun i porezna reforma usvoje u paketu i neće glasati za proračun ako se ne postigne dogovor oko reforme poreznog sustava.

Pad prije Božića?

"Vlada može pasti prije Božića ako na tome aktivno radi, to je moguće", rekao je novinarima čelnik DF-a Kristian Thulsen Dahl.

"Naravno da će biti posljedica ako vlada čak ne bude u stanju usvojiti svoj proračun u parlamentu. Premijer to mora imati na umu. To je njegova odgovornost", dodao je.

Premijer Lars Lokke Rasmussen, koji u utorak u Parizu sudjeluje na klimatskom summitu, izrazio je uvjerenje da će vlada donijeti proračun.

Prijedlog DF-a zahvatio bi više od 10.000 Sirijaca koji su zatražili azil u Danskoj od početka 2015., prema pravilima o zaštiti ljudi koji bježe pred ratom, a ne samo izbjeglica koji su osobno bile žrtve progona, prenosi Hina.

Ne propustite