Glavni imam u Tešnju: Građani nude pomoć za obnovu minareta

Bosna i Hercegovina
Glavni imam u Tešnju: Građani nude pomoć za obnovu minareta
Jak olujni vjetar koji je sinoć pogodio područje cijele Bosne i Hercegovine, u Tešnju je porušio minaret Čaršijske džamije koja se nalazi u staroj jezgri grada, prenosi Anadolija.

Jak olujni vjetar koji je sinoć pogodio područje cijele Bosne i Hercegovine, u Tešnju je porušio minaret Čaršijske džamije koja se nalazi u staroj jezgri grada, prenosi Anadolija.

Džamija je sagrađena je 10. decembra 1559. godine po naredbi Ferhat-bega i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Minaret je pod snažnim udarima vjetra pao oko 1 sat iza ponoći, a oštetio je krov džamije i okolnih objekata.

Fuad Omerbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, rekao je kako je ova džamija napravljena po naredbi Ferhat-bega kako bi vjernici imali mjesto za molitvu.

"Čarši džamija koju je gazi Ferhat-beg uvakufio za Božije robove da mogu obavljati molitvu nakon idolopoklonstva, i to se desilo 10. decembra 1559. godine. Prije dva dana smo obilježili sjećanje na gazi Ferhat-bega, na ono sve što je učinio i uvakufio i sjećali smo se i po ovoj džamiji koja ima posebnu vrijednost za Medžlis IZ Tešanj, ali i šire", rekao je Omerbašić.

Do rušenja minareta došlo je oko 1 sat iza ponoći, a džamija je trebala biti i rekonstruisana naredne godine.

"Sinoć, negdje oko 1.15 sati, desilo se rušenje minareta. Mi smo s naše strane pokušali da zaštitimo i uradimo sve jer smo vršili pripreme za rekonstrukciju džamije naredne godine, ali Allah dž.š. je odredio da bude ovako. Mi smo svjesni iskušenja, ali Tešnjaci, muslimani su iz svakog iskušenja izlazili jači, jedinstveniji i upućeniji jedni na druge. Nas interesuje interes građana, koji se stavljaju u funkciju saniranja štete", izjavio je Omerbašić.

Omerbašić je naglasio kako štete u unutrašnjosti objekta nema, te da štetu ne treba mjeriti u onoj materijalnoj vrijednosti, jer je ova džamija simbol tešanjske čaršije.

"Šteta unutra nije napravljena, ima malih odrona, ali ne bih da mjerimo štetu u materijalnoj šteti na način vrijednosti, jer džamija ima drugu vrijednost i Tešanj ne možemo posmatrati bez ove džamije i ovog minareta i simbola ove čaršije. Mi nismo oglasili, ali smo dobili informacije, jer su nas brojni ljudi zvali i nudili svoju pomoć. Imali smo svoj angažman kada je bila pomoć potrebna drugima, i evo, dobro se uvijek vraća dobrim", rekao je Omerbašić.

Još uvijek se radi na uklanjanju obrušenog materijala i saniranju štete na objektu džamije te okolnih objekata, a na čemu su angažovani pripadnici vratrogasne jedinice Tešanj te radnici privatnih firmi.

Ne propustite