ZNOJITE SE NOĆU? Odmah kod doktora, možda imate neku od ovih ozbiljnih bolesti!

Zdrav život
ZNOJITE SE NOĆU? Odmah kod doktora, možda imate neku od ovih ozbiljnih bolesti!
.

Ljudi se znoje noću, najčešće ako im je toplo, ali znojenje bez vidljivog razloga može da bude znak neke od teških bolesti, pa je najbolje obratiti se ljekaru, piše "24sata.hr"-

1. Srce

Noćno znojenje može biti znak problema sa srcem, pogotovo ako spavate na niskom uzglavlju jer tako srcu treba više energije.

Često se javljaju i problemi s disanjem. Studija iz 2014. pokazala je da žene srednjih godina koje se znoje noću, mogu imati povećani rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pogotovo uz povišen krvni pritisak i dijabetes.

2. Štitna žlijezda

Previše aktivna štitna žlijezda i tokom dana može izazvati prekomerno znojenje, a može biti uzrok i pojačanog noćnog znojenja. Posavetujte se s ljekarom, jer ako patite od hipertireoze odgovarajuća hormonalna terapija često značajno pomaže da se riješite tog neprijatnog simptoma.

3. Maligne bolesti

Uzrok noćnog znojenja mogu biti i maligne bolesti, i to od limfoma i leukemije pa sve do tumora. Ako uz pojačano znojenje noću primetite i povećanje limfnih čvorova, neobjašnjivi umor tokom dana ili iznenadni gubitak težine, možda noćno znojenje nema bezazleni uzrok.

Ne propustite