Da li nas smartphoni zaglupljuju?

Tech
Da li nas smartphoni zaglupljuju?
.

Kognitivni kapacitet i ukupna moć mozga se značajno smanjuju kada je pametni telefon u vašem krugu vida- čak i ako je isključen i okrenut prema dolje - prema nedavnoj studiji.

Ovaj novi izvještaj sa Univerziteta u Teksasu u Austinu, "Odliv mozga: Prisustvo sopstvenog pametnog telefona smanjuje raspoloživi kognitivni kapacitet", objavljen je u Časopisu Udruženja za Istraživanje Potrošača.

Tokom ove studije, istraživači UT Austina su otkrili da je nečija sposobnost držanja i obrade podataka značajno bolja ako je njegov ili njen pametni telefon u drugoj sobi tokom testa za mjerenje kontrole pažnje i kognitivnih procesa. Učesnici koji su držali svoje telefone u džepu ili torbi takođe su imali bolje rezulate od onih koji su držali svoje telefone na stolu dok radili isti test. I opet, čak i ako je telefon isključen i okrenut na stolu, čini se da samo gledanje sopstvenog pametnog telefona izaziva "odliv mozga" tako što crpi konačne kognitivne resurse.

Da li ste ikada doživjeli nedostatak fokusa i odvlačenje pažnje izazvano stalnim provjeravanjem svog telefona? Ja jesam. Neprestano provjeravam telefon. Stoga, svakodnevno nastojim da se fizički distanciram od mog pametnog telefona kad god je to moguće. Kao primjer u stvarnom vremenu, ja sam namjerno ostavio svoj pametni telefon u autu dok pišem ovaj blog u kafiću.

U posljednjem istraživanju o smanjenju kognitivnih kapaciteta uzrokovano samo gledanjem vlastitog smartphonea, Adrian Ward i koautori iz McCombsa su proveli dva različita eksperimenta s gotovo 800 korisnika smartphonea.

U prvom eksperimentu, istraživači su tražili od ispitanika da urade niz testova koji su zahtijevali punu koncentraciju i mjerili su kognitivne sposobnosti dok su sjedili za stolom. Prije početka testiranja, svim sudionicima je bilo rečeno da svoje telefone stave na "tihi" način aviona. Zatim su sudionicima nasumice rekli da odlože svoje pametne telefone ili na stol s licem prema dolje, u džep, torbu ili u drugu sobu. Kao što je ranije spomenuto, istraživači su otkrili da sudionici koji su ostavili svoje telefone u drugoj sobi znatno su nadmašili one kod kojih su telefoni bili fizički blizu tokom testiranja.

U drugom eksperimentu, istraživači su otkrili da su sudionici koji su bili identificirani kao ekstremno ovisni o pametnim telefonima mnogo lošiji na kognitivnim testovima, od onih koji su manje ovisni, ako su držali svoje pametne telefone na stolu, u džepu ili torbi. Dobra vijest je da kada je pametni telefon u drugoj sobi, svi sudionici studije - bez obzira na nečiji prethodni stupanj ovisnosti o pametnim telefonima- su jednako dobri na testovima kognitivnih sposobnosti.

Jedan od najvrednijih zaključaka ove studije jest činjenica da nije važno je li vaš smartphone uključen ili isključen - ili je licem okrenut gore ili dolje na stolu blizu vas ... Jednostavno imati pametni telefon u vidokrugu može smanjiti vašu stručnost za kognitivne zadatke koji zahtijevaju vašu nepodijeljenu pozornost. Srećom za sve nas, ukoliko odložimo telefon daleko od nas, možemo riješiti problem. Zapamtite: Kad god vi (ili vaša djeca) trebate optimizirati kontrolu pažnje i kognitivnu funkciju, čuvanje pametnih telefona izvan vidokruga pomaže povećanju snage mozga i minimizira odliv mozga.

 

Ne propustite