NEZAPAMĆENA SNJEŽNA OLUJA: Vjetar čupao stabla, letjeli krovovi, domaćinstva bez struje!

Svijet
NEZAPAMĆENA SNJEŽNA OLUJA: Vjetar čupao stabla, letjeli krovovi, domaćinstva bez struje!
.

Snažna oluja, sa toplim temperaturama, nanijela je velike štete u mnogim dijelovima Austrije.

Najviše posla vatrogasci imali su tokom noći i jutarnjih sati u pokrajinama Štajerska i Koruška, gdje je oluja "otkrila" više zgrada i kuća, te isčupana stabla blokirala puteve. Na stanici za mjerenje kod sjevernog portala Tauerntunela, na nadmorskoj visini od 2.090 metara izmjerena je brzina vjetra od čak 249 kilometara na sat. 

U opštini Felklamarkz aktivirana je civilna uzbuna – stanovništvo je pozvano da ne napušta kuće, obdaništa i škole ostaju zatvorena na teritoriji čitave opštine, a 6.000 domaćinstava ostalo je bez struje. 

Granični prelazi Pauličsatel i Zebergsatel morali su biti privremeno zatvoreni, a i regionalna želJeznička pruga blokirana je. 

I na teritoriji opštine Bad Ajzenkapl su nadležne vlasti u ranim jutarnjim časovima izazvali civilnu uzbunu i zatvorili sve ustanove, te građane pozvali da ostanu u kućama, a upućen je i zahtjev vojsci da pomogne u raščišćavanju šteta. 

Msto Ferlah, u kojem je vetar dostizao brzinu od 120 kilometara na čas, bio je privremeno odsječen od ostatka zemlje, jer su sve saobraćajnice bile blokirane zbog stabala koje je vjetar isčupao, ali i pokidanih dalekovoda. 

U Bad Gastajnu u pokrajini Salcburg jedno stablo koje je isčupao vjetar palo je na vozilo, i u toj nesreći teško je povrijeđena jedna žena. 

Na putevima B76 između Holnega i Švanberga, kao i B74 između Dojčlandsberga i Mos Sankt Peter stabla se nalaze na putu kao da se neko igrao mikado“, prenio je Franc Štromajer iz vatrogasne službe. 

U pokrajini Tirol zbog oluje došlo je do prekida u željezničkom saobraćaju pošto je vetar odneo delove krova željezničke stanice u Halu. 

Što se temperatura tiče najtoplije je bilo u Feldkirhu sa 17,6 stepeni.

 

Ne propustite