SIMPTOMI KOJE MORATE ZNATE: Ukazuju na rak bubrega!

Porodica i zdravlje
SIMPTOMI KOJE MORATE ZNATE: Ukazuju na rak bubrega!
.

Bubrezi imaju jako važan posao u čišćenju krvi, kontrole tečnosti u organizmu, kao i nivoa elektrolita u tijelu.

Iako možete da preživite bez jednog bubrega, rak je nešto potpuno drugo. Nažalost, prepoznavanje simptoma raka je jako teško i može da bude jako riskantno pa morate da znate na šta da obratite pažnju.

Rak bubrega je u top 10 najčešćih oboljenja kod muškaraca i žena, a kako su bubrezi smešteni duboko u donjem dijelu leđa simptomima je potrebno malo više vremena da se ispolje.

Čak i mala promjena koju primjetite može da bude znak da bolest napreduje, a obratite obavezno pažnju na sljedeće simptome.

Promjena boje

Krv u urinu je jasan znak ove bolesti. Mada, nekada dok rak još uvijek nije toliko napredovao urin može da bude tamnije boje.

Manjak energije i mršavljenje

Gdje god se pojavi rak, prvo što se primjeti je nedostatak energije. Umor je normalna pojava jer tijelo ne radi na optimalnom nivou. Pošto često osjećate umor dolazi i do promena u težini.

Bol u donjem delu leđa

Kako tumor raste može se javiti bol. Ovaj bol može da bude hroničan i akutni, ili se može javljati s vremena na vrijeme kao jak i probadajući bol. U većini slučajeva ljudi ne osjećaju bol dok bolest nije baš uzela maha.

Anemija

Još jedna funkcija bubrega je da tijelu šalje signal za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a ako oni ne rade kako treba onda se javlja anemija. Može se javiti umor, slabost, vrtoglavica, ubrzano lupanje srca i teškoće u koncentraciji.

Hronična temperatura

Kako se tijelo bori sa nedostatkom nekih hranljivih materija i protiv ćelija raka, može se javiti povišena temperatura.

 

(Telegraf.rs)

Ne propustite