Ovako spavaju genijalci: Koliko sna je ZAISTA bilo potrebno Nikoli Tesli i Leonardu da Vinčiju

Zanimljivosti
Ovako spavaju genijalci: Koliko sna je ZAISTA bilo potrebno Nikoli Tesli i Leonardu da Vinčiju
.

Mislilite da bez osam sati sna ne možete da funkcionišete, da ćete se razboljeti i ostati bez snage? Ne bojte se, neki od najvećih umova spavali su svega dva, tri sata dnevno, a ipak su stvarali velika djela.


Način spavanja jednom dnevno iz jednog dijela naziva se monofaznim i tako spava većina ljudi. Međutim, postoje i drugi obrasci spavanja koji se sastoje iz više dijelova u toku jednog dana i nazivaju se polifaznim. Upravo tako su spavali genijalci poput Nikole Tesle, Leonarda Da Vinčija, Isaka Njutna...

Nikola Tesla

Veruje se da je jedan od najvećih naučnika spavao samo dva, tri sata dnevno. Ostale su zabelježene njegove reči: „Mislim da ne postoji nijedno uzbuđenje koje prolazi kroz ljudsko srce kao ono koje osjeti izumitelj kada vidi neku kreaciju mozga kako se uzdiže na svjetlost dana. Takve emocije tjeraju čoveka da zaboravi da jede, spava, zaboravi na ljubav, sve.

Leonardo da Vinči

leonardo

Neki izvori tvrde da je Leonardo da Vinči spavao samo sat i po do dva sata dnevno i to 15, 20 minuta na svaka četiri sata. Njegovi sljedbenici pokušavaju da prate ovaj sistem i tvrde da odlično funkcioniše. Ima i onih koji tvrde da je sve ovo mit i vrlo nezdrava stvar.

Isak Njutn

Ovaj naučnik spavao je tri, četiri sata dnevno, a ipak je doživjeo duboku starost. Često je radio danonoćno bez ikakve pauze, bez hrane i sna.

Vinston Čerčil

U prosjeku je spavao tri do pet sati dnevno, ali spavao je i popodne. Ustao bi u osam sati, onda bi sljedećih nekoliko sati ležao u krevetu. Zatim bi popio čaj, pisao pisma i čitao novine i tek bi tada počinjao da radi. Kako su mu popodnevni odmori trajali oko sata, on je zapravo spavao osam sati, koliko se danas smatra idealnim.


Tomas Džeferson

I on je bio polifazni spavač jer je spavao po dva sata dnevno, bez ikakvog reda. U pismima koja je slao prijatelju, opisao je svoje spavalačke navike. Može se zaključiti da je spavao vrlo neredovno, u različito doba dana i noći. Posebnu pažnju je pridavao čitanju pred spavanja, pa je pola sata prije nego što bi zaspao čitao knjige. I opet bi se budio ranom zorom.

Napoleon Bonaparte

Neki izvori navode da je Napoleon spavao samo od 12 do dva sata noću i od pet do sedam ujutru. Njegovi oficiri su pričali da je čak i poslije naporne borbe od nekoliko sati, Napoleon imao fantastičnu sposobnost da se regeneriše za pola sata spavanja.

Ne propustite