Posjetite Umru, mubarek mjesto sa agencijom Relax Tours i CityDealom!

Kiosk
Posjetite Umru, mubarek mjesto sa agencijom Relax Tours i CityDealom!
-

Umra je hodočašće u Mekku koje obavljaju muslimani, a može biti u bilo koje doba godine. Umra ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: Zaogrtanje Ihrama, nijet, Tavaf oko Kabe, Sa’j između Safe i Merve, te brijanje glave ili skraćivanje kose. Allahov Poslanik, alejhis-selam., kaže: "Od umre do umre Allah, dželle še'nuhu, briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta."

U Haremima u Medini i Mekki potrebno je što više vremena provoditi u obavljanju namaza, učenja Kur'ana, upućivanja dova Stvoritelju i razmišljanju o životu na ovome svijetu i našoj ulozi na njemu i pripremi za Ahiret.

1506426802makkah-hd-wallpaper

Portal za online i grupnu kupovinu CityDeal, u saradnji sa turističkom agencijom Relax Tours za Vas je obezbjedio avio prijevoz i smještaj u hotelu 3*, za 1399 KM. Cijelu ponudu možete pogledati klikom na LINK.

Odlazak na put i posjeta ovim mubarek mjestima, zbog hadždža i umre je ustvari pokazatelj ljubavi prema uzvišenom Stvoritelju. Osoba koja ide na hadždž ili umru, ne smije da podcjenjuje ni najmanje dobročinstvo, te da nastoji svima biti od pomoći koliko god je moguće. Posjetitelj ovih mubarek mjesta treba mnogo da čini zikr, u prvom redu što više da izgovara telbiju i tekbire. Drugi uslov je da se čuva ružnih riječi, grijeha, nepokornosti i loših djela.

shutterstock-126902405

Vrijednost Umre:

1. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Znaj da je Umra mali Hadž i da je Umra bolja od Ovoga svijeta i onog što je na njemu; a Hadž je bolji od Umre.”

2. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Za Hadž je nagrada Džennet, a Umra briše svaki grijeh."

3. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Umra za Umrom briše ono što je od grijeha između njih."

4. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Četverici neće biti odbijeno moljenje sve dok im se ne otvore nebeske kapije i ne stigne zamolba do Arša: roditelja svome čedu, onome kome je učinjena nepravda protiv onog ko mu je nepravdu učinio, hodočasniku dok se ne vrati kući s Umre i postaču dok ne okonča post."

5. U zbirci Sunen Tirmizija se prenosi od Džabira: “Vjerovjesnik, s.a.v.a, je bio upitan o Umri, da li je ona obavezna pa je odgovorio: ‘Ne, nije obavezna, ali je bolje da je činite."

6. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Najbolja Umra je ona u mjesecu Redžebu.

7. U zbirci Sunen Ebu Davuda se prenosi od Jusufa ibn Abdullaha ibn Selama, koji je prenio od svoje nene Ummu Ma'kil: “Kada je Allahov Poslanik, s.a.v.a., obavljao Oproštajni Hadž imali smo devu pa ju je Ebu Ma'kil zavještao na Božijem putu. Razboljeli smo se i Ebu Ma'kil je umro. Vjerovjesnik, s.a.v.a., je otišao na Hadž, i kada se vratio sa hodočašća ja sam mu otišla i on me pitao: ‘O Ummu Ma'kil, šta te je spriječilo da pođeš s nama?’ Odgovorila sam: ‘Bili smo se pripremili, a onda je Ebu Ma'kil umro. Imali smo devu na kojoj smo putovali na Hadž pa ju je Ebu Ma'kil zavještao na Božijem putu.’ Upitao je: ‘Pa zašto nisi krenula na njoj, jer hodočašće je zaista čin na Božijem putu?! Budući da te je mimoišlo ovo hodočašće, učini s nama Umru u mjesecu Ramazanu jer ona je sigurno kao Hadž!’” Ona kazivaše: “Hadž je Hadž, a Umra je Umra. A ovo mi je kazao Allahov Poslanik, s.a.v.a., samo ne znam da li se to odnosilo samo na mene.

makkah-wallpaper

Na Arapskom "Umrah", ili kako mi to kažemo “Umra”, znači "posjetiti sveto mjesto". To je jedan lični doživljaj i iskustvo koje zahtijeva i osobnu inventivnost, traganje za smislom i  smirajem duše.
Poslanik a.s. je obavio četiri umre i jedan hadž. Prema stavu Hanefijskog mezheba, obaviti umru jednom u životu je pritvrđeni sunnet. Po šafijskom i hanbelijskom mezhebu to je vadžib. Obaviti je više puta spada u nafilu. Umra, u leksičkom smislu znači posjeta/zijaret. U teološkoj terminologi umra obuhvata tavaf oko Kabe i saj između Safe i Merve. Umra se može obaviti u svakom periodu, međutim na dan Arefata i u danima Kurban-bajrama umra je mekruh.

Ne propustite