Gladni, iscrpljeni i prljavi: 8 savjeta o liderstvu sa treninga francuske mornarice

Biznis
Gladni, iscrpljeni i prljavi: 8 savjeta o liderstvu sa treninga francuske mornarice
.

Radio sam u AT&T na nivou predsjednika. Ja sam rezervni komandir u francuskoj mornarici. Sada predajem na izvršnom edukacijskom programu u HEC Paris, širokom spektru veoma sposobnim i iskusnim profesionalcima. Međutim, što se tiče lekcija o liderstvu, najviše sam naučio od najtežih ljudi koje poznajem- komandira u francuskoj mornarici.

Francuska mornarica voli da izvuče ono najbolje iz ljudi, tako da su od mene tražili da iskoristim svoje korporativno iskustvo i pomognem komandnim jedinica da donesu najpametnije odluke u jako stresnim situacijama. Zatim su tražili da i ja treniram s njima, kako bih iskusio šta su zaista te velike stresne situacije.

To je iskustvo koje nikada neću zaboraviti.

Koje lekcije je proizvela ova rijetka (i izrazito bolna) kombinacija korporativnog i vojnog uvida?

  • Prihvatite svoja ograničenja- vi niste član Avengers-a ili X-men-a. Vi ste samo još jedno ljudsko biće, sa hrabrošću i spremnošću da preuzmente lidersku poziciju. Traženje pomoći i savjeta nije znak slabosti nego upravo znak mudrosti i snage.
  • Vjerujte svom timu- povjerenje je jedno od najjačih liderskih sredstava i morate raditi na tome da svako zna šta mu je posao. 
  • Komunicirajte- uredu svi to kažu. Ali šta to zapravo znači? To znači: prenositi informaciju jasno, efektivno i efikasno. Što uglavnom znači korištenje manje riječi. Ali najvažnije je da dobro provjerite da li ste razumjeli informaciju i da primalac zna kakvu akciju treba poduzeti- ili ne poduzeti. I komunicirajte konstantno.
  • Održati fokus na cilju- da li vi i vaš tim zaista razumijete šta trebate postići? 
  • Vratite se unazad i analizirajte- uzmite vrijeme i prostor kad god je to moguće da ocijenite vaš progres. Prihvatite kritike, i dobre i loše. Najbitnije je da shvatite šta radite dobro i to forsirate, i ono što radite loše da popravite.
  • Čuvajte se iznenadnih situacija- koliko često se nađemo u poslu gdje pokušavamo da implementiramo plan koji je fleksibilan kao komad čelika? Helmut von Moltke je famuozno rekao da ni jedan plan ne može preživjeti kontakt s neprijatljem. Mogućnost reagovanja na promjenljve okolnosti je od vitalnog značaja, zato trebamo tražiti mišljenja od cijelog tima, čak i od onih za koje mislimo da neće dati koristan doprinos- svi mogu pomoći.
  • Udružite se sa svojim saveznicima- vaša osnovna ekipa će u nekom trenutku sigurno trebati pomoć iz drugih odjeljenja poput prava, ljudskih resursa, finansija i sl.
  • I konačno, odmorite se- kao neko ko se borio da donese neke osnovne liderske odluke na hladnom, mokrom brežuljku poslije 48 sati sa malo ili nikako sna, znam vrlo dobro koliko je to važno!

 

Ne propustite