Četiri razloga zbog čega su loši brakovi gori od razvoda za djecu

Praktična žena
Četiri razloga zbog čega su loši brakovi gori od razvoda za djecu
.

Četiri razloga zbog čega su loši brakovi gori od razvoda za djecu:

1. Hronične tenzije

Odnos naših roditelja ostavlja dubok emocionalni utisak na nas. Kada su roditelji stalno u svađi, njihova djeca internalizuju te sukobe. Umjesto da se osećaju odmorno ili utješno kada su sa oba roditelja, oni osjećaju napetost. Takva stalna napetost može izazvati ozbiljne emocionalne, socijalne i fizičke bolesti kod dece, kao što su depresija, beznadežnost ili hronični umor.

2. Nestabilan osjećaj sebe

U filmu „Buntovnik bez razloga“ James Dean se proderao na svoje roditelje: Prestanite! Razarate me! , jer se rat među roditeljima zaista ukorijeni u umove djece. Napori izjedu njihovu sigurnost, ostavljaju im malo unutrašnjeg mira i onda postupaju u suporotnosti sa svojim impulsima. Naprimjer oni žele da budu voljeni, ali odbijaju bliskost; žude za prijateljima, ali biraju izolaciju; imat će velike intelektualne ili kreativne vještine, ali će sabotirati svoje napore. Vanjski konflikt među roditeljima na kraju postane unutrašnja borba sa samim sobom koja im zakomplikuje život i oteža im emocionalni razvoj. 

3. Strah od intimnosti

Djeca koju su odgajali roditelji koji se stalno svađaju, imaju problema sa zbližavanjem. Intimnost pokreće traume koje su pretrpjeli dok su svjedočili diskusijama svojih roditelja, tako da ta djeca izbjegavaju bliskost zbog straha da ih neko ne povrijedi. Ako ipak uspiju ostvariti neku intimnu vezu, oni ostaju oprezni i obazrivi. Kada se desi kontakt oni će vjerovatno samo pobjeći ili će ponovo stupiti u konflikt svojih roditelja, sa svojim partnerom. 

4. Problemi sa raspoloženjem

Zaraćeni roditelji proizvode djecu koja se bore sa ozbiljnim problemima raspoloženja, poput distimije. Ovi problemi, ako se ne liječe, mogu dovesti do poremećaja ličnosti. Srž problema jeste veliki gubitak nade. Nauče od malih nogu da napuste optimizam i očekuju najgore. Nažalost, loši brakovi utiču na djecu tako da odrastu prije vremena i izgube djetinjstvo. 

 

Prije nego se odlučite na razvod 

Savjetovanje parova

Sajvetovanje parova najbolje funkcioniše kada uči roditelje kako da rade na svojim sukobima, ne da pribjegavaju emocionalnom ratu. Cilj par terapije je obogaćivanje komunikacije i poboljšanje intimnosti.

Individualna terapija

Često, parovi imaju nerealna očekivanja o braku i postanu razočarani kada otkriju da dobri brakovi zahtijevaju rad. Prije nego optužite partnera za sve probleme u braku, pomozite sebi. Psiholog bi vam mogao pomoći da identifikujete probleme iz prološlosti koje se odražavaju na vaš brak. 

Grupe podrške

Najbolji ishod grupnog rada dolazi iz razmjenjivanja osjećanja i otkrića da niste sami. Kada čujete da i drugi parovi imaju problema, i kako prolaze kroz te probleme možete se lakše osjećati i uvidjeti neka rješenja koja dosad niste. 

 

Ne propustite