Da li kućni poslovi mogu da zamijene teretanu?

Zanimljivosti
Da li kućni poslovi mogu da zamijene teretanu?
.

Jedni nemaju vremena da idu u teretanu, drugi to jednostavno ne žele. Da li kućni poslovi koje svakodnevno obavljate, mogu da zamijene odlazak na trening?

Činjenica je da sve više vremena provodimo sjedeći - rijeđe idemo pješke, koristimo lift umjesto da se popnemo stepenicama, opremamo se raznim kućnim aparatima koji će nam uštediti napor… Dakle, sve manje smo fizički aktivni, a glavni izgovor ili opravdanje za to je nedostatak vremena.

Ukoliko ne idete u teretanu, iz bilo kojih razloga, da li vam svakodnevni kućni poslovi mogu zamijeniti trening?

Da bi saznali ovaj odgovor, naučnici su sproveli jedan mali eksperiment, u kome je učestvovalo osmoro volontera. Učesnici su obavljali kućne poslove - peglanje, usisavanje, brisanje prašine - a naučnici su na monitoru pratili njihove aktivnosti.

Nakon svakog obavljenog zadatka, meren je MET (metabolički ekvivalent) učesnika, odnosno količina energije koju su tom prilikom potrošili. Na MET skali od jedan deset, svaka aktivnost koja pređe treći podjeljak, računa se kao umjerena fizička aktivnost, a preko šestog podjeljka je intenzivna fizička aktivnost.

Peglanje i brisanje prašine na ovoj skali su "stigli" do 1,3, odnosno 1,5 - dakle, ne svrstavaju se čak ni u umjerenu fizičku aktivnost. Iako nakon usisavanja i brisanja podova možda imate utisak kao da ste trčali 10 kilometara, ovi kućni poslovi jedva da se mogu uvrstiti u umjerenu fizičku aktivnost - na skali su tek malo prešli treći podjeljak.

Trebalo bi pomenuti da stručnjaci preporučuju 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti nedjeljno, a bavljenje ovim kućnim poslovima ipak traje kraće - volonteri u prosjeku na ove aktivnosti utroše 37 minuta nedjeljno.

Nakon kućnih poslova, volonteri su se "bacilli" na čišćenje prozora, pranje automobila, košenje travnjaka i sređivanje biljaka u bašti.

Sve ove aktivnost prema MET skali, spadaju u umjerenu fizičku aktivnost. Pranje prozora crpi najmanje energije (na skali 3,1), zatim slijedi sređivanje biljaka u bašti (3,4), pranje automobila (3,6) i košenje travnjaka (4,4).

Volonteri na ove aktivnosti utroše u prosjeku 72 minuta nedjeljno, što kada se sabere sa kućnim poslovima, daje skor od 109 minuta. Dakle, samo kućni poslovi ne mogu baš da zamijene teretanu, ali stručnjaci preporučuju da na to dodate još barem šest minuta brzog hoda dnevno, kako biste ispunili onih preporučenih 150 minuta fizičke aktivnosti nedjeljno. 

Ne propustite