Palestinac izbo nožem Izraelca na kolodvoru u Jeruzalemu

Svijet
Palestinac izbo nožem Izraelca na kolodvoru u Jeruzalemu
.

Palestinac je izbo nožem izraelskog zaštitara na glavnom autobusnom kolodvoru u Jeruzalemu u nedjelju, priopćila je policija, a u Bejrutu se rasplamsalo nasilje nedaleko od američkog veleposlanstva zbog objave predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice.

Ulični prosvjedi na palestinskom teritoriju, koji su počeli nakon Trumpove objave u srijedu, većinom su utihnuli, ali je njegova promjena dugotrajne američke politike glede Jeruzalema izazvala arapska upozorenja o mogućoj šteti nanesenoj izgledima za postizanje mira na Bliskom istoku.

"Nadamo se da se sve smiruje i da ćemo se vratiti na put normalnog života bez nereda i nasilja", izjavio je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman za Vojni radio, prenosi Hina.

Međutim, izbodeni zaštitar u Jeruzalemu je u kritičnom stanju nakon što ga je napao 24-godišnji Palestinac sa Zapadne obale, priopćila je policija. Napadač je uhićen.

U međuvremenu su u Bejrutu snage sigurnosti bacile suzavac i upotrijebile vodene topove protiv prosvjednika, od kojih su neki mahali palestinskim zastavama, nedaleko od američkog veleposlanstva.

Demonstranti su palili vatru na ulici i gađali snage sigurnosti koje su postavile barikade na glavnoj ulici koja vodi do veleposlanstva.

Arapski ministri vanjskih poslova, koji su se sastali u Kairu u subotu, pozvali su Sjedinjene Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom, prenosi Fena.

Ne propustite