Macron Netanyahuu: Učinite gest mira prema Palestincima

Svijet
Macron Netanyahuu: Učinite gest mira prema Palestincima
.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je sve vrste napada na Izrael proteklih dana i pozvao izraelskog premjera Benjamina Netanyahua da učini gest prema Palestincima kako bi se dala šansa miru.

Kao primer, Macron je naveo da bi Izrael mogao da prekine sa izgradnjom naselja na Zapadnoj obali.

Istovremeno je pozvao na smirenost na Bliskom istoku.

Nakon sastanka sa Netanyahuom u Parizu, Macron je naglasio da "snažno i jasno" osuđuje sve vrste napada na Izrael u proteklih nekoliko sati i dana, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Ponovio je da ne odobrava odluku predsjednika SAD-a Donalda Trampa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela te da je smatra "opasnom prijetnjom miru".

- Ono što je novo je da je u SAD jednostrano priznao nešto što nije u skladu s međunarodnim pravom - rekao je Macron.

On je kazao da želi da sačeka na moguće posredovanje SAD-a u narednim nedjeljama i mjesecima te je naglasio da će podržati samo inicijativu koja će biti prihvatljiva Izraelcima, Palestincima i drugim stranama u regionu.

Francuski predsjednik ponovio je da podržava opciju "dvije države" kao jedino održivo rješenje za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Netanyahu je posjetio Pariz uoči sastanka s ministrima vanjskih poslova Evropske unije, zakazanog za 11. decembar, na kojem bi trebalo da bude usvojen jedinstven stav nakon odluke Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

Na Macronovov poziv da učini gest prema Palestincima, izraelski premijer je odgovorio da će, čim Palestinci priznaju "realnost", to omogućiti da se pojačaju mirovni napori.

- Najvažnija stvar kada je riječ o miru jeste da se prvo prizna da i druga strana ima pravo da postoji - rekao je izraelski premijer, ocjenivši da je manifestacija negiranja tog prava odbijanje da se pregovara s Izraelom.

On je pozvao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da zajedno pregovaraju.

- Evo gesta koji nudim... da gospodin Abbas sjedne da pregovaramo o miru. To je gest za mir. Ništa ne može biti jednostavnije od toga - kazao je Netanyahu.

Ne propustite