NOVO UPOZORENJE: Europa se sprema za jake oluje i vjetrove, a evo gdje će biti najgore

Svijet
NOVO UPOZORENJE: Europa se sprema za jake oluje i vjetrove, a evo gdje će biti najgore
.

Španski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje za ekstrenu opasnost od vremenskih nepogoda koje će donijeti oluja Ana, prenosi Tanjug.

Većina zemalja europskog kontinenta, među kojima i zemlje jugoistočne Europe, pripremaju se za superoluje koje će u narednim danima pogoditi ovaj kontinent, a posebno je zabrinjavajuća situacija u Engleskoj, Španiji i Portugalu.

Tačnije, Španija i Portugal su izdali danas upozorenja na jake vjetrove i obilne padavine, usljed oluje koja se bliži Pirinejskom poluostrvu s Atlantika. Španski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje za ekstrenu opasnost od vremenskih nepogoda koje će donijeti oluja Ana, prenosi Tanjug.


Kako se navodi, najveća prijetnja za sigurnost bit će jaki vjetrovi, koji bi mogli dostići brzinu do 120 kilometara na sat, a ista situacija će, navodi se, biti i u Portugalu.

Sa druge strane, Velika Britanija se suočava sa drugom velikom olujom Caroline, koja je donijela vjetar brzine 140 kilometara na sat, niske temperature i snijeg.


Upozorenja su objavljena i za Francusku, Njemačku, Austriju i Švicarsku, ali i za zemlje naše regije. Slični olujni udari vjetra prethodnih dana najavljeni su i u Bosni i Hercegovini, a na Bjelašnici je večeras zabilježen vjetar od brzine 144 kilometara na sat, koji bi se tokom noći trebao proširiti na veći dio zemlje.

To ustvari označava veliku promjenu vremena nakon obilnih snježnih padavina koje su tokom prvog dana vikenda pogodile veći dio zemlje.

Ne propustite