Cvijanović: Ne prikupljati jeftine političke poene na porodiljskim naknadama

Bosna i Hercegovina
Cvijanović: Ne prikupljati jeftine političke poene na porodiljskim naknadama
.

Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da na novom zakonu o dječijoj zaštiti ne treba da se prikupljaju nerealni i jeftini politički poeni, kao što to, kako kaže, sada pokušava opozicija u RS-u.

Ne sjeća se, kaže, da je ovakvu mjeru, koju sada pokušava da uvede Vlada, svojevremeno i opozicija predlagala dok su bili na vlasti.

- Predviđeno je da zakon o dječijoj zaštiti stupi na snagu od naredne godine, a pravo na materinski dodatak će ostvariti i majke koje se porode u decembru ove godine. Jako nerealno izgleda da kažete da će neki zakon stupiti na snagu 2018., a da će obuhvatiti porodilje iz recimo 2016. Neko bi onda rekao - zašto nisu obuhvaćene i one iz 2015. Ili sve od nastanka RS-a – rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Smatra da podršku ovoj mjeri kao dobroj treba da podrže i vlast i opozicija, jer ima socijalnu dimenziju i umanjuje diskriminaciju između zaposlenih i nezaposlenih porodilja.

To je, kaže, pronatalitetna mjera, a prevenstveno pokazuje brigu institucija RS-a prema važnoj kategoriji stanovništva – nezaposlenim majkama.

Ne stoje, smatra, primjedbe opozicije jer bi uvijek ostao neko ko ne bi bio obuhvaćen određenim mjerama ili bi predlagao neke druge iznose.

Entitetska premijerka i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić danas su u Banjoj Luci potpisali Memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godina, a radi se na tome da isti dokument bude potpisan i s predstavnicima Saveza sindikata.

- Ovim novim vidom komunikacije želimo da osnažimo sve što smo napisali u programu ekonomskih reformi - dodala je Cvijanović.

U poslovnoj zajednici su zadovoljni jer memorandumom je prepoznata namjera da se ide na smanjenje oporezivanja rada. 

- Dogovorili smo se da u periodu 2018-2020. godine oporezivanje rada svedemo na nivo koji je bio 2008. godine - rekao je Škrebić.

 

Ne propustite