Osmanbegović: Putem Službe zaposleno 18.478 osoba (VIDEO)

Bosna i Hercegovina
Osmanbegović: Putem Službe zaposleno 18.478 osoba (VIDEO)
.

Direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Midhat Osmanbegović rekao je u razgovoru za Fenu da je u 11 mjeseci 2017. putem Službe 18.478 osoba pronašlo zaposlenje, dok je oko 24.000 brisano s evidencije nezaposlenih.

Dodao je da se razlika može objasniti odlascima u penziju ili su neki odselili iz kantona, te naveo da nezaposlena osoba ne mora biti u evidenciji ako sama odluči da ne želi da se javlja na biro i da po njemu to nisu podaci koji treba da nas prepadaju.

- Broj nezaposlenih na evidencijama je daleko od realnog jer bar pola njih radi nacrno, što pokazuju inspekcije koje ih pronalaze kod poslodavaca kao i vrlo mali odziv na konkurse poslodavaca koji stižu u Službu - rekao je Osmanbegović.

Smatra da je rad Službe u ovoj godini bio dobar iako još ima prostora za unapređenje - smanjenje nezaposlenosti u KS-u je nešto što je obećavajuće pogotovo što je to trend koji traje već par godina.

Osmanbegović je istakao da mnogi negativno ocjenjuju rad Službe zbog pogrešne percepcije o njenoj ulozi, a pri tome Služba nema ni blizu dovoljan broj izvršilaca u odnosu na gradove u regionu, kamoli kad je riječ o standardima EU.

- Služba za zapošljavanje se tako zove jer je tako definisano zakonom ali tačan naziv bi bio služba za posredovanje u zapošljavanju, jer ona ne stvara radna mjesta već posreduje između onih koji ih stvaraju i nezaposlenih na evidenciji - pojasnio je.

Direktor JU Služba za zapošljavanje KS-a dodao je da je od njegovog dolasaka u septembru 2016. aktivirano više kontakata s poslodavcima, da puno bolje izvršavaju obaveze koje preuzmemo prema njima i polako vraćaju njihovo povjerenje, te da su riješili probleme s neuslovnim prostorijama biroa u nekoliko općina.

Precizirao je da je u 11 mjeseci 2017. putem Službe 18.478 osoba pronašlo zaposlenje, sa SSS - 7.232, KV stručnom spremom - 4.909, te 4.447 osoba sa VSS.

- Na tržištu rada najtraženiji su bili vozači, prodavači, gimnazijalci, ekonomski tehničari, te diplomirani ekonomisti, pravnici i diplomirani socijalni radnici. Među zaposlenim su i 532 osobe koje su pokrenule privatni biznis - kazao je Osmanbegović.

Naglasio je da je u KS-u trenutno registrovano 66.000 nezaposlenih, od kojih 8.754 ili 13,8 posto sa VSS, a najveći problem predstavlja što je 26,8 posto nekvalifikovanih radnika koje je izuzetno teško zaposliti ili dokvalifikovati.

- Posebno je to problem u Kantonu Sarajevo koji više ne razvija privredu i industriju kao prije već uslužne djelatnosti koje zahtjevaju vještine poput poznavanja stranih jezika i rada na kompjuteru - rekao je Osmanbegović.

Po njegovim riječima, mladi u Kantonu Sarajevo su posebno ranjiva kategorija na tržištu rada obzirom da većina nema radno iskustvo i time teško dolaza do posla - u ukupnoj nezaposlenosti udio nezaposlenih osoba do 25 godina je 8.512 ili 12,81 posto, a najbrojniji su sa SSS - 4.890. 

Osmanbegović je naveo da su u skladu s Programom mjera za poticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS u 2017. realizovali Program javnih radova i angažirali 300 nezaposlenih osoba; Klub za traženje posla - osigurano 12.000 KM za 1.000 mjesečnih karata za prijevoz; Program obuke za socijalno osjetljive kategorije nezaposlenih osoba - 13 nezaposlenih osoba iz ciljne grupe; Program sufinsiranja zapošljavanja pripravnika VSS,VŠS, SSS, KV stručne spreme kod poslodavaca sa većinskim privatnim vlasništvom za sufinansiranje zapošljavanja 100 pripravnika, te Sufinasiranje zapošljavanja pripravnika VSS,VŠS, SSS, KV u javnom sektoru za 52 pripravnika. 

Ne propustite