Forum žena PDP-a podržava uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene majke

Aktuelno
Forum žena PDP-a podržava uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene majke
.

Forum žena Partije demokratskog progresa (PDP) podržava uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene majke ‎od 405 KM, ali traži da se u postupku ostvarivanja prava na materinski dodatak omogući naknada i za majke koje su rodile djecu u ovoj i prošloj godini.

Forum žena PDP-a je ocijenio je da moguće amandmanski poboljšati Zakon o dječijoj zaštiti i u pravo na materinski dodatak uvesti majke koje bi ostvarile pravo na dodatak u periodu od dana stupanja na snagu zakona do navršenih 12 mjeseci djeteta, odnosno 18 mjeseci za treće i svako naredno dijete i za blizance.

- Na ovaj način bi se značajno poboljšao zakon, ispravila nepravda prema nezaposlenim majkama koju su rodile djecu u 2017. i u ‎drugoj polovini 2016. godine - navodi se u saopćenju PDP-a.

Iz ove stranke su naglasili da je dodatna sredstva za ove namjene moguće obezbjediti iz budžetske rezerve za 2018. godinu.

Predstavnice Foruma žena PDP-a danas su u Banjoj Luci razgovarale s predsjednikom partije Branislavom Borenovićem i članovima Glavnog odbora Jelenom Trivić i Draškom Stanivukovićem o prednostima i mogućnostima poboljšanja novog Zakonu o dječijoj zaštiti, navedeno je u saopćenju, prenosi Fena.

Ne propustite