POŽARI GUTAJU SVE PRED SOBOM: Trump objavio vanrednu pomoć za žrtve požara u Kaliforniji

Svijet
POŽARI GUTAJU SVE PRED SOBOM: Trump objavio vanrednu pomoć za žrtve požara u Kaliforniji
.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je objavio vanrednu pomoć za Kaliforniju dok su šumski požari progutali velike površine zemlje u blizini Los Angelesa.

Današnjom objavom omogućuje se saveznim zvaničnicima  da koordiniraju pomoć iz saveznih fondova za vanredne situacije  za oblasti  Los Angeles, Riverside, San Diego, Santa Barbara i Ventura.

Najveći od nekoliko šumskih požara podstaknutih suhim vjetrovima koji bjesne sjeverno od Los Angelesa proširio se na 534 kvadratna kilometara u petak ujutru po lokalnom vremenu, a samo deset posto požara je lokalizovano, saopćile su vatrogasne službe. 

Najmanje 439 zgrada je uništeno i na hiljade ih je pod opasnošću od vatre, što je izazvalo evakuaciju hiljada ljudi iz njihovih domova, saopćili su zvaničnici.

Veći dio oblasti Los Angeles i susjedne Venture pod najvišom je stopom pripravnosti od požara do subote.

U međuvremenu je novi požar izbio u oblasti San Diego, progutavši 16 kvadratnih kilometara zemljišta i uništio je 65 zgrada.

Nacionalna meteorološka služba opisala je vremenske uslove u ovoj sedmici kao idealne za najjače i najduže sezonske vjetrove Santa Ana.

Obično tokom kasnog ljeta ili jeseni, takozvani đavolji vjetrovi pušu iz pustinja južne Kalifornije prema obali, povećavajući rizik od požara u gusto naseljenim priobalnim regijama, prenosi AFP.

Ne propustite