Okrugli sto o preduvjetima za efikasnije procesuiranje ratnih zločina

Bosna i Hercegovina
Okrugli sto o preduvjetima za efikasnije procesuiranje ratnih zločina
.

U organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) i Ministarstva pravde BiH na Jahorini je 6. i 7. decembra održan okrugli sto o temi „Efikasno upravljanje sudskim postupkom u predmetima ratnih zločina u BiH“.

Skup posvećen ključnim fazama krivičnog postupka upriličen je u sklopu projekta kojeg finansira Evropska unija, usmjerenog ka unapređenju rada na predmetima ratnih zločina.

Na okrugom stolu razmatrane su mogućnosti za unapređenje efikasnosti u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Također su obrađene teme koje se odnose na pretpretresni postupak i to objelodanjivanje dokaza, fazu preispitivanja optužnice i pitanje statusne konferencije, te pitanje pripreme i rukovođenja glavnim pretresom.

Učesnici okruglog stola su bili sudije, tužioci i advokati koji rade na predmetima ratnih zločina, što je omogućilo sveobuhvatno razmatranje određenih pitanja iz ove oblasti, te analizu različitih praksi i problema s kojima se sudije, tužioci i advokati susreću u radu na ovim predmetima s ciljem ujednačavanja sudske prakse, te unapređenja pravne sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom. 

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ koji predstavlja nastavak podrške procesuiranju predmeta ratnih zločina u okviru paketa pomoći IPA 2012/2013 kroz koji je Evropska unija obezbijedila sredstva u ukupnom iznosu od 14,8 miliona eura.

Cilj ove podrške je unapređenje efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina i to kroz smanjenje broja neriješenih predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenim(a) u tužilaštvima (KTRZ predmeti) za 50 posto u periodu od pet godina (2014 – 2018.).

U uvodnom obraćanju, potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić je istakla zahvalnost VSTV-a BiH i cjelokupnog pravosuđa Bosne i Hercegovine na podršci koju Evropska unija pruža u realizaciji ciljeva i mjera  predviđenih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kao i preporuka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.  

Jukić je, također, istakla da je jedna od ključnih pretpostavki za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina adekvatno razumijevanje svih faza sudskog postupka od strane svih učesnika u postupku, s posebnim naglaskom na pravovremeno objelodanjivanje dokaza, kvalitetu pripreme i izrade optužnog akta, efikasno rukovođenje sudskim postupkom do donošenja konačne odluke, odnosno presude.

Lejla Hrustanović, predstavnica Delegacije Evropske unije u BiH je istakla da će Evropska unija kroz ovaj i druge projekte u saradnji s međunarodnim partnerima pružiti podršku pravosuđu u BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina, te nastaviti pratiti izmjene Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koje je potrebno izvršiti što prije.

Pomoćnik ministra pravde BiH Milana Popadić je izrazila nadu da će ovaj okrugli sto biti samo jedan u nizu održanih okruglih stolova na kojima  će tužioci, advokati i sudije razgovarati o svim problemima koji se tiču procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Izlagači i moderatori su bili Davorin Jukić, sudija Suda BiH, Vesna Stanković-Ćosović, sudija Okružnog suda u Banjaluci, Munib Halilović, tužilac Federalnog tužilaštva FBiH, Branko Mitrović, tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske, Vlado Adamović, advokat ispred Advokatske komore Federacije BiH i Miodrag Stojanović, advokat ispred Advokatske komore Republike Srpske, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

 

Ne propustite