Tillerson: Ukrajinska kriza najveća je prepreka normalizaciji veza s Rusijom

Svijet
Tillerson: Ukrajinska kriza najveća je prepreka normalizaciji veza s Rusijom
.

Sjedinjene Države "itekako žele" da ukinu sankcije protiv Rusije, ali to neće učiniti dok Moskva ne povuče svoje snage iz istočne Ukrajine i s Krima, izjavio je u četvrtak američki državni sekretar Rex Tillerson, nazivajući to najvećom preprekom normalizaciji veza dvije zemlje.

Tillerson je u posjeti Evropi tokom koje je pružio uvjeravanja saveznicima oštrijom retorikom od predsjednika Donalda Trumpa, koji nastoji razviti bolje odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Obraćajući se na sjednici Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), kojoj je također prisustvovao i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, Tillerson jer izjavio da je Moskva ta koju treba kriviti za pojačano nasilje u istočnoj Ukrajini i da se ono mora zaustaviti.

- Jasno smo poručivali Rusiji od samog početka, da se moramo pozabaviti Ukrajinom. To je najveća prepreka u normalizaciji odnosa s Rusijom koju toliko želimo - izjavio je Tillerson na konferenciji za novinare s austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom, prenosi Reuters.

 

Ne propustite