PROTESTI U PALESTINI: Najmanje 38 osoba povrijeđeno!

Svijet
PROTESTI U PALESTINI: Najmanje 38 osoba povrijeđeno!
.

Najmanje 38 osoba povrijeđeno je kada su izraelski vojnici zapucali danas na demonstrante u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali, okupljene povodom odluke SAD da Jerusalim priznaju kao prestonicu Izraela, prenosi Tanjug.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice gradova Hebron i Al Bireh na Zapadnoj Obali, vičući "Jerusalim je prestonica Palestine", a neki od demonstranata gađali su izraelske vojnike kamenjem.

Izraelski vojnici odgovorili su na provokacije bojevom i gumenom municijom. Bojevom municijom ranjeno je 11 demonstranata, dok je još 20 povređeno gumenim mecima, saopštili su ljekari, prenosi Rojters.

U Pojasu Gaze na desetine demonstranata okupile su se kod graničnog prelaza sa Izraelom i takođe su gađali izraelske vojnike kamenjem, nakon čega su vojnici otvorili paljbu.

Prema navodima Ministarstva zdravlja Palestine, sedam demonstranata ranjeno je bojevom municijom na granici, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Portparolka izraelske vojske saopštila je da su vojnici koristili "opremu za razbijanje demonstracija" protiv stotina demonstranata koji su bacali kamenje i tvrde predmete.

Palestinske vlasti pozvale su na generalni štrajk povodom jučerašnje odluke predsednika Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je danas povodom kritika na račun odluke Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao izraelske prestonice, da je predsjednik SAD samo priznao realnost.

SAD će, kako je dodao, još podržati dvodržavno rješenje za izraelsko-palestinski konflikt, "ako je to želja dve strane".

Kako je dodao, o konačnom statusu Jerusalima treba da se dogovore Izraelci i Palestinci.

- Čitav svijet želi mirovni proces i SAD još vjeruju da postoji šansa za to - rekao je Tilerson.

 

Ne propustite