Nacrt zakona o PIO-u prihvaćen i u Domu naroda Parlamenta FBiH

Bosna i Hercegovina
Nacrt zakona o PIO-u prihvaćen i u Domu naroda Parlamenta FBiH
.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je na jučerašnjoj sjednici prihvatio i Predstavnički dom tog parlamenta.

Ovaj zakon, za koji je naglašeno da je reformski, u proceduru je uputila Vlada FBiH, a izradilo ga je Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača delegatima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine penzija za one koji su otišli u penziju po novom zakonu o PIO.

Istakao je da je predviđeno da se redovno usklađivanje penzija vrši 15. aprila svake godine.

- Zakonom se ostavlja mogućnost vanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih penzija ako su pozitivni ekonomski pokazatelji - naglasio je Drljača.

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Osman Ćatić je kazao da se radi o veoma bitnom, reformskom zakonu kojim će sigurno biti ukinuti nepravda.

- Sada imamo situaciju da su penzije veće od plaće. To se više ne smije dešavati. Ispravljene su i nepravde prema ženama šehida i poginulih boraca kojima će biti omogućeno da imaju penziju i kada djeca završe školovanje - rekao je Ćatić objašnjavajući što je Klub Bošnjaka dao podršku novom zakonu o PIO-u.

Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić, koji je bio gost sjednice, istakao je da će penzije, prema ovom nacrtu, a prema proračunima sindikata policije, biti za 30 posto manje policijskim službenicima.

- Molim premijera da nađe rješenje za naš problem, jer nama nije do radikalnih mjera, naučili smo da štitimo naše građane i sarađujemo - poručio je Hadžiabdić.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO-u, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, planirana su jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

Ne propustite