IZENAĐENJE: Dva sata prije ceremonije već poznato ime osvajača Zlatne lopte

Fudbal
IZENAĐENJE: Dva sata prije ceremonije već poznato ime osvajača Zlatne lopte
.

Cristiano Ronaldo je glavni favorit za osvajanje ovogodišnje Zlatne lopte. Zvijezda Real Madrida je u oktobru osvojila Fifinu nagradu za najboljeg nogometaša u protekloj sezoni te se nada kako će osvojiti još jedno individualno priznanje.

Njegov glavni protukandidat je Leo Messi, koji je rekorder po broju osvojenih Zlatnih lopti (5), a ukoliko Ronaldo večeras bude proglašen pobjednikom, izjednačit će se s Argentincem.

Portugalčev sponzor Nike već je proglasio Ronalda osvajačem Zlatne lopte. Naime, ova je kompanija proizvela kopačke s natpisom "peta pobjeda", uz godine u kojima je Ronaldo osvajao ovu nagradu. 2008., 2013., 2014., 2015. te 2017.?

Zlatna lopta je individualna nagrada koju magazin France Football na temelju novinarskih glasova dodjeljuje najboljem nogometašu u protekloj godini.

U razdoblju od 2010. do 2015. godine, nagradu su zajedno dodjeljivali France Football i Fifa, a 2016. godine su se razdvojili te Fifa od tada dodjeljuje svoju nagradu, The Best.

France Football ovu nagradu dodjeljuje od 1956. godine, a prvi osvajač bio je Blackpoolov igrač Stanley Matthews.

5a2970e6-70a0-4cc0-ba21-771b0a0a0a6a-ronaldo-previeworg

Pobjednik će biti proglašen večeras, u 19:45 po srednjoevropskom vremenu.

Decembarsko izdanje France Footballa s pobjednikom na naslovnici će biti objavljeno dan kasnije, tj. sutra.

Ceremoniju proglašenja će predvoditi glumac i bivši francuski nogometaš David Ginola.

Glavni favorit za osvajanje ovogodišnje Zlatne lopte je Cristiano Ronaldo, kojem bi to bila druga pobjeda zaredom te čak četvrta Zlatna lopta u posljednjih pet godina.

Osvajanje Fifine nagrade The Best nepotvrđuje kako će Ronaldo osvojiti i Zlatnu loptu, ali s obzirom na sličan način glasovanja, Ronaldo ima najviše šansi za osvajanje ove nagrade.

Sa sedam nominacija, igrači Real Madrida su najzastupljeniji na popisu tridesetorice kandidata. Kraljevi koji su se našli na popisu su: Luka Modrić, Karim Benzema, Isco, Toni Kroos, Marcelo, Sergio Ramos te Ronaldo.

Barcelona ove godine ima samo dva kandidata Messija i Luisa Suareza, dok je PSG kupivši Neymara i Mbappea (uz Cavanija) dao tri kandidata.

Na popisu se nalazi i sedam igrača iz Premier lige, a Chelsea s dva (Eden Hazard i N'Golo Kante) te Liverpool s također dva (Sadio Mane i Philippe Coutinho) predvode engleske klubove.

Ne propustite