Nastavljeno suđenje u slučaju Holiday Inn, ispitana tri svjedoka

Bosna i Hercegovina
Nastavljeno suđenje u slučaju Holiday Inn, ispitana tri svjedoka
.

Iskazima trojice svjedoka optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Alenu Čengiću, Adnanu Hadžibajriću, Mehmedu Puškiću i Adisu Skorupanu, koji se terete za organizirani kriminal u slučaju Holiday Inn.

Svjedok Sead Bajrić, osnivač i bivši direktor Agencije Poslovnost d.o.o. Sarajevo, firme koja je jedno vrijeme pružala knjigovodstvene usluge za tadašnji Holiday Resort, potvrdio je u direktnom ispitivanju da su svi "papiri" koje su tada dobijali bili transparentni, tačni i uredni, te da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Naveo je, istovremeno, kako ništa nije čuo o "dvojnom knjigovodstvu, niti o tzv. crnoj blagajni", te da je ponuđena cijena za knjigovodstvene usluge od 1.500 KM na mjesečnom nivou bila previsoka za tadašnju upravljačku strukturu koja je ušla u zakup hotela Holiday Inn i da je to bio isključivi razlog za prekid saradnje.

Svjedok je, također, potvrdio da su naknade na ime toplog obroka i prijevoza mogle biti isplaćivane u gotovini do visine koja je po zakonu neoporeziva.

Svjedok Hasib Musić, bivši uposlenik Holiday Inna (konobar), je referirajući se na 'kritična dešavanja' u vezi sa poslovnim 'padom' spomenutog hotela, podsjetio da je tadašnji stečajni upravnik sugerirao zaposlenicima da idu na biro, a da je on (svjedok) ostao da radi u hotelskom magacinu, a potom na parkingu, prihvatajući ponudu tadašnjeg zakupca.

Ostatak njegovog svjedočenja odnosio se na način naplate parkinga, izdavanje računa za te usluge, te nastojanja da se hotel 'vrati' u funkciju, odnosno tadašnjih previranja koja su ishodila okupljanja nezadovoljnih radnika, koji su tražili rješavanje njihovog statusa.

U unakrsnom ispitivanju je potvrdio kako je dolaskom prvooptuženog (u svojstvu zakupca) hotelu vraćen sjaj te da su u to vrijeme ulagani napori da se hotel i neposreda okolina dovedu u red, što je ilustrirao uređenjem parking prostora. 

Za prvooptuženog Alena Čengića ustvrdio je kako je bio dobar poslodavac, da su u njegovo vrijeme imali plaće, te da bi za njega ponovno radio.

Svjedok Emir Sinanović govorio je o odranije poznatim okolnostima iznajmljivanja parking prostora ( na te okolnosti ranije ispitan veći broj svjedoka), navodeći da je naknada za tu uslugu iznosila 50 KM na mjesečnom nivou, te da je u vezi s tim sklopio ugovor, prema kojem se plaćanje te naknade/zakupa moglo vršiti putem blagajne ili transakcijskog računa.

Optužnica aktere slučaja Holiday Inn tereti za organizirani kriminal od juna 2014. do juna 2015. godine, a u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, teška krađa, oštećenje tuđe stvari i organiziranje otpora.

(Fena) 

 

Ne propustite