Imate problematičnu kožu, a ŽELITE DA IMATE ZDRAVU I MLADOG IZGLEDA? Evo kako…

Praktična žena
 Imate problematičnu kožu, a ŽELITE DA IMATE ZDRAVU I MLADOG IZGLEDA? Evo kako…
.

Iako je za lijepu kožu vanjska njega jako važna, mnogi zanemaruju ulogu dobre prehrane u zdravlju i izgledu kože.

Koža često pokazuje prve znakove da sa vašom prehranom nešto ne valja.

Nedostaci raznih vitamina i minerala mogu dovesti do suhoće kože, gubljenja elastičnosti, promjena u boji, pojavljivanja akni i prištića, masne kože i brojnih drugih neželjenih pojava.

Sljedeće nutrijente bi trebao uzimati svako ko želi imati zdravu kožu mladog izgleda:


Cink

Mineral cink je jedan od najvažnijih nutrijenata za zdravlje kože, posebno za osobe koji pate od akni. Naime, akne mogu nastati kao simptom nedostatka cinka. Cink djeluje tako što kontrolira proizvodnju ulja u koži, a djeluje i na neke od hormona koji utječu na akne. Nedostatak ovog minerala može izazvati i razne druge promjene na koži (erozije, pjege, lezije).

Hrane bogate cinkom su: kamenice, teleća i pileća jetrica, sjemenke sezama i bundeve, bademi i kikiriki.


Omega 3

Omega 3 masne kiseline štite kožu od negativnog utjecaja ultraljubičastih sunčevih zraka. Osobe koje unose dovoljno omega 3 masti otpornije su na opekotine izazvane sunčanjem. Ako se ne hranite redovno s ribom vjerojatno imate nedostatak ovih nezamjenjivih masnoća.


Beta karoten

Beta karoten je pigment u povrću narančaste boje (mrkva, bundeva, dinja) koji se probavom pretvara u vitamin A. Među njegovim brojnim dobrobitima za zdravlje je i zaštita kože. Jedna naučna studija je pokazala da jedenje mrkve u periodu od 10 tjedana štiti kožu od opeklina izazvanih pretjeranim izlaganjem suncu. Zaštitni efekt se pokazao još većim kako je period unosa mrkve odmicao.


Vitamin C

Ovaj poznati vitamin ima mnoge funkcije u tijelu, a jedna od njih je vezana i za kožu. Vitamin C je nužan za proizvodnju kolagena, ključnog proteina u strukturi kože.

Pored toga, vitamin C usporava starenje kože jer ima funkciju antioksidansa koji sprječava oštećenja izazvana oksidacijom.On sprječava oksidativna oštećenja u cijelom tijelu. Npr. osobe koje puše mogu umanjiti štetnost pušenja na pluća i kožu uzimanjem većih doza ovog vitamina. Hrane koje su najbolji izvori uključuju: naranče, kivi, limun, paprike, jagode i većinu ostalog svježeg voća i povrća jer se vitamin C u velikom postotku gubi kuhanjem.


Likopen

Paradajz sadrži likopen, supstancu koja štiti kožu od sunca. Ovaj antioksidans također čini kožu mekšom. Zanimljivo je da termički obrađen paradajz (u vidu umaka ili kečapa) sadrži više likopena.

Napomena

Iako je malo sunca dobra stvar za proizvodnju vitamina D, a i za dobro raspoloženje, nemojte se izlagati previše jakoj sunčevoj svjetlosti. Ljeti se preporučuje nošenje šešira, kačketa ili barem sunčanih naočala jer sunce oštećuje kožu i doprinosi stvaranju bora i gubljenju elastičnosti.

Izvor: zdravosfera.com

Ne propustite