Znak teškog oboljenja: Ako vaše stopalo izgleda ovako, ODMAH POSJETITE DOKTORA!

Zanimljivosti
Znak teškog oboljenja: Ako vaše stopalo izgleda ovako, ODMAH POSJETITE DOKTORA!
.

Oko 610,000 Amerikanaca umre od srčanog oboljenja svake godine, što predstavlja glavni uzrok smrti i kod muškaraca i kod žena. Mnogi ljudi jedino razmišljaju o bolu u grudima ili teškom disanju kada se pojave srčani problemi, ali postoje i neki manje poznati znakovi.

Jedan od znakova je i manji otok nogu i stopala, što proizilazi zbog zadržavanja tekućine, koje se naziva perifernim edemom. Iako ovo nije uvijek prouzrokvano srčanim oboljenjem, kada jeste, onda je posljedica toga što srce ne pupmpa krv na pravilan način, što dovodi do curenja tekućine iz krvnih žila u tkivo.

Rizik od srčanih oboljenja se javlja u 23 % muškaraca koji su počeli ćelaviti i u 36 % muškaraca koji su poptpuno izgubili kosu. Ovo ne znači da svi ćelavi muškarci će dobiti srčano oboljenje, ali je preporučljivo da se redovno kontrolišu.

Evo par manje poznatih znakova srčanih oboljenja.

Jedan od znakova srčanih oboljenjan je ksantoma, što je stanje kože ugdje se ispod lica ili kože javljaju neka zadebljanja. Oni variraju u veličini i pojavljuju se u žutoj bojin što ukazuje na visok nivo masnoće u krvi, a mogu se povezivati i sa visokim holesterolom.

Natečene i crvene desni su obično znakovi slabe higijene zuba, ali mogu biti povezani i sa srčanim oboljenjima.

Oni koji imaju neko srčano oboljenjem mogu se susresti sa naglim dobitkom na težini. Ako primijetite da naglo dobivate na težini preporučujemo vam da posjetite doktora.

Ne propustite