Erdogan: Zaštita pravnog statusa Jerusalema je dužnost muslimana i čovječanstva

Svijet
Erdogan: Zaštita pravnog statusa Jerusalema je dužnost muslimana i čovječanstva
.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je zaštita pravnog statusa Jerusalema dužnost, ne samo muslimana, nego cijelog čovječanstva.

Erdogan se uoči polaska u zvaničnu posjetu Grčkoj obratio skupu na aerodromu Esenboga u Ankari i tom prilikom istakao da nastavlja razgovore s liderima iz cijelog svijeta u vezi s odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela.

"Nastavljam telefonske razgovore. Ne radi se o razgovorima samo sa liderima islamskih zemalja. Čak sam tražio i razgovor sa papom i razgovaraćemo večeras ili sutra ujutro, jer se radi i o važnom mjestu i za kršćane. Razgovarat ću i sa uvaženim Putinom te sa liderima Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Španije. Razlog tome je što ovo više nije samo dužnost muslimana nego dužnost čovječanstva", rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske Erdogan je poručio američkom predsjedniku Trumpu kako korakom koji je učinio regiju Bliskog istoka gura u vatru.

"Politički lideri nisu tu da zavađaju, nego da mire", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan također je poručio da takvim korakom Trump gura regiju u vatru te je postavio pitanje šta je bio cilj ili naum američkog predsjednika.

“Ako Trump misli da je upravo zato što je moćan, onda griješi. Biti moćan ne znači biti upravu. Moćni su oni koji su upravu. To bi on morao znati“, poručio je Erdogan.

Uprkos protivljenju međunarodne zajednice, američki predsjednik Trump sinoć je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Kao predsjedatelj Organizacije islamske saradnje (OIC) turski predsjednik Erdogan je za 13. decembar sazvao i vanredni samit lidera te organizacije u Istanbulu na kojem će biti razgovarano o zajedničkom stavu islamskog svijeta spram tog Trumpovog poteza.

(Anadolija)

Ne propustite