Alarmantno: Ilidža udiše najzagađeniji zrak u Evropi

Bosna i Hercegovina
Alarmantno: Ilidža udiše najzagađeniji zrak u Evropi
.

Zima i grijna sezona su sarajevskoj općini Ilidža donijele su najzagađeniji zrak u Evropi, koji je, prema mjerenjima Svjetskog tima za kvalitet zraka (AQICN), za više od šest puta prekoračio dozvoljeni indeks zagađenosti.

Naime, prema standardima AQICN-a, dozvoljeni indeks zagađenosti zraka je 50, dok je on na Ilidži iznosio 369, a u Tuzli visokih 197.

– Utjecaj ovakvog zraka na zdravlje može biti opasan jer je problem u tome što lebdeće čestice zbog svoje male veličine mogu kroz pluća prodrijeti direktno u krvotok, a štetne posljedice se mogu javiti već nakon kratkog izlaganja – upozorio je Anes Podić iz UG “Eko-akcija” Sarajevo, pišu “Nezavisne“.

Prema njegovim riječima, indeks zagađenosti zraka koji je izmjeren na Ilidži nije nikakvo iznenađenje te, kako kaže, nivo zagađenja tokom decembra je uvijek visok širom BiH. Jučer se iz općine Ilidža nisu oglašavali povodom ove informacije.

– U Sarajevu je jedan od krupnih problema loženje tokom grijne sezone – upozorio je Podić.

Istakao je da i drugi gradovi također imaju problem i skoro da nema grada u BiH koji u ovo doba godine nema izuzetno visoko zagađenje zraka. Rekao je da je niz mogućih mjera koje se mogu poduzeti da bi se poboljšao kvalitet zraka, ali ne nailazi se na razumijevanje nadležnih institucija te, kako kaže, za njih ovaj problem ne postoji. U Centru za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Sarajevo kazali su da izmjerene vrijednosti u općini Ilidža ukazuju na veliku opasnost za zdravlje građana Kantona Sarajevo.

– Ako se pogleda prošlogodišnji izvještaj Zavoda za javno zdravstvo, uočljivo je da je došlo do povećanja broja plućnih oboljenja koja su direktna posljedica povećane emisije PM čestica – naglasili su u Centru.

Naveli su da je nužno uvođenje mjera za unaprijeđenje kvaliteta zraka, prije svega boljeg monitoringa izvora emisije i kvalitetnijeg mjerenja svih zagađujućih materija na području Sarajeva.

Prema njihovim riječima, dva najvjerovatnija uzroka zagađenja su emisija iz saobraćaja, kao i emisija iz stambenog sektora usljed zagrijavanja.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, kazala je da se u Tuzli svake godine u zimskom periodu, kada je smanjena cirkulacija vazduha, osjeća zagađenje vazduha.

– Povećane koncentracije prašine i ugljen-dioksida oslikavaju se u rezultatima monitoringa zraka, a ako se ovakvi vremenski uslovi, bez padavina i jakog strujanja vazduha, praćeni niskim temperaturama, nastave, do zagađenja će tek doći – upozorila je Agić.

Prema njenim riječima, u BiH je definiran indeks zagađenosti zraka, ali on, kako kaže, nije prihvaćen od strane nadležnih i oni ne žele da reagiraju na osnovu indeksa zagađenja. Navela je da se nadležni u BiH drže graničnih vrijednosti i interventnog plana, što im, kaže, omogućava da ne djeluju u ovakvim situacijama, pišu nezavisne.com.

– Potrebno je napraviti sistematske promjene da bi se poboljšao kvalitet zraka, ali bi to trebalo raditi tokom cijele godine, a ne čekati zimu da razmišljamo o zagađenju – naglasila je Agić.

Ne propustite