Sjeverna Koreja: "Izbijanje rata sada je samo pitanje vremena"

Svijet
 Sjeverna Koreja: "Izbijanje rata sada je samo pitanje vremena"
.

Sjeverna Koreja upozorila je nakon vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje da je izbijanje rata "sada neizbježna činjenica".
 
"Velike vojne vježbe koje izvode SAD i Južna Koreja te američke prijetnje preventivnim udarom na Pjongjang učinile su izbijanje rata na korejskom poluotoku neizbježnim", izjavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje.
 
Glasnogovornik ministarstva također je izjavio da izjave američkih službenika "potiču na sukob i guraju poluotok u rat": "Jedino pitanje koje preostaje je kada će rat izbiti", rekao je u izjavi za državnu agenciju KCNA i dodao: "Ne želimo rat, ali nećemo se ni skrivati od njega."
 
"Mogućnost rata sa Sjevernom Korejom raste iz dana u dan"


Napetosti na korejskom poluotoku ostale su na visokoj razini nakon posljednjeg sjevernokorejskog testa najmoćnije interkontinentalne rakete do sada. SAD i Južna Koreja na lansiranje su odgovorile zajedničkim vojnim vježbama, koje Sjeverna Koreja smatra provokacijom i "vježbama za invaziju" na njihovu državu.
 
Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće H.R. McMaster izjavio je prošlog vikenda da "mogućnost rata sa Sjevernom Korejom raste iz dana u dan". Senator Lindsey Graham upozorio je Pentagon da počne raseljavati američke vojnike i njihove obitelji iz Južne Koreje zbog sve veće mogućnosti sukoba.
 
Kineski državni mediji ovog tjedna su objavili upute za preživljavanje nuklearnog napada građanima koji žive blizu granice sa Sjevernom Korejom.

(index.hr)

Ne propustite