KCUS: Nakon transplatacije devetnaestomjesečni dječak pušten na kućno liječenje

Bosna i Hercegovina
KCUS: Nakon transplatacije devetnaestomjesečni dječak pušten na kućno liječenje
.

- Devetnaestomjesečni dječak iz Tuzle, kojem je sredinom novembra urađena autologna transplantacija na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pušten je na kućno liječenje.

Dječak je po završenoj transplantaciji boravio u izolacionoj sobi, sa posebnom temperaturom i pod posebnim nadzorom, a post transplantacioni oporavak protekao je bez komplikacija, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

Direktor Discipline za zdravlje djeteta KCUS prof.dr.Edo Hasanbegović kazao je da je dječak odlično reagovao na terapiju od samog prijema na liječenje.

- Transplantacija koja je urađena kod ovog dječaka bila je složenija jer je dječak imao izuzetno malo kilograma. Uprkos tome sve je proteklo u skladu sa postojećim protokolima, te smo našeg malog pacijenta nakon sprovedene post transplantacione terapije otpustili na kućno liječenje. Njegovo stanje je po otpustu iz bolnice stabilno. U narednom periodu će, svake druge sedmice, raditi analize krvi u UKC Tuzla, a jednom mjesečno ćemo raditi i kontrolu na Pedijatrijskoj klinici KCUS - istakao je prof.dr. Edo Hasanbegović.

Autologna transplantacija je vrsta transplantacije gdje se upotrebljavaju bolesnikove vlastite matične ćelije. Matične ćelije se sakupljaju unaprijed te se zamrznute čuvaju za upotrebu u kasnijem stadiju bolesti. Njihova je uloga da zamijene matične ćelije oštećene visokim dozama kemoterapije koja se koristi za liječenje postojeće bolesti.

Prema riječima prof. Hasanbegovića trenutno je u pripremi za autolognu tranplantaciju i petnaestogodišnjak iz Sarajeva.

- Radimo na prikupljanju matičnih ćelija za ovog dječaka. Njegova kilaža je dosta dobra, te će biti lakše uraditi transplantaciju, koja je predviđena za sredinu januara 2018.godine - naglasio je prof.dr. Hasanbegović.

Ne propustite