Nije 'obični' začin: POGLEDAJTE ZA ŠTA SVE MOŽETE KORISTITI SOL!

Sve za dom
Nije 'obični' začin: POGLEDAJTE ZA ŠTA SVE MOŽETE KORISTITI SOL!
.

Bez soli je nemoguće zamisliti jelo, ali osim kao začin, evo gdje još u domu može pomoći:

Ribanje

Sol je dobra za uklanjanje kamenca na umivaoniku, kadi, sudoperu te tvrdokornih mrlja s lonaca i posuđa. Smjesa soli i vode te mali fizički napor daleko će vas odvesti kad je riječ o čišćenju masnoća, mrlja i zapečenih ostataka hrane. Bit ćete iznenađeni koliko stvari možete očistiti solju.

Uklanja mrlje

Sol je izvrsno sredstvo za uklanjanje mrlja. Namočite li zamrljanu tkaninu (pa čak i zavjese ili tepih) hladnom slanom vodom, budite sigurni da će i najtvrdokornije mrlje nestati. Djeluje i na mrlje od krvi ili vina koje je inače jako teško sanirati. Uklonit će i neugodan miris znoja koji se uvukao u odjeću. U deterdžent dodajte malo soli kako bi odjeća bila svježija i svjetlija. Tako ćete smanjiti i stvaranje sapunice u perilici rublja, što je dobro ako imate tvrdu vodu koja stvara kamenac.

Smrad iz odvoda

Neugodan miris širi se iz odvoda u sudoperu ili umivaonika? Ulijte u odvod slanu vodu i neki mirisi će nestati. Ako to nije dovoljno, u odvod ulijte kipuću slanu vodu. Ako ni to ne pomogne, zovite vodoinstalatera.

Uklanja mrlje s namještaja

Bijeli krugovi na drvenom namještaju nastaju kad stavite toplo jelo ili piće bez podloška i doista užasno izgledaju. No, napravite li mješavinu soli i vode, možete ih ukloniti te potom nanijeti sredstvo za poliranje namještaja kako biste vratili sjaj.

Kuhinjske spužvice

Tijekom vremena i korištenja spužvice znaju imati jako neugodan miris. No, možete je spasiti. Preko noći je ostavite u slanoj vodi. Ujutro je iscijedite i bit će kao nova i bez neugodnih mirisa.

Štiti od poledice

Sol snižava točku zaleđivanja vode, pa je jako korisna tijekom zime za posipanje kolnika ili vjetrobranskih stakala na automobilu. No, kad je posipanje kolnika u pitanju, treba biti oprezan jer previše soli može zagaditi tlo i stvoriti probleme biljkama.

Sprječava voće i povrće da potamne

Voće i povrće uronite u blago zasoljenu vodu dok ih pripremate za kuhanje kako biste spriječili da potamne. Klasičan primjer: kad gulite puno krumpira već oguljene stavite u posudu sa slanom vodom kako ne bi potamnjeli dok očistite ostatak.

Piling i dezodorans

Sol je odlična za piling kože. Osobito morska sol. Može je koristiti i kao miris imate li problema s neugodnim mirisom ruku ili nogu. Trljajte ih solju kako biste maknuli mrtve stanice, nakon čega će ostati samo glatka koža na rukama i nogama. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja. Primjerice eterično ulje limuna djelovat će kao energetski poticaj, dok lavanda smiruje.

Ublažava ubode kukaca

Ubodi pčela, komaraca i još mnogih kukaca svrbe i stvaraju nelagodu. Namočite krpu u slanoj vodi i stavite na mjesto uboda kao oblog. Osvježit će kožu i ublažiti iritaciju.

Drži vatru pod kontrolom

Sol ili sodu bikarbonu držite pored štednjaka kako biste ugasili plamen ako vam ulje kapne na vatru. Ne gasite vatru koja je izazvana kapanjem masti vodom jer će špricati okolo i proširiti plamen.

Ne propustite