Učenici OŠ 'Vrhbosna' napravili najbolji video na svijetu o budućnosti robotike

Bosna i Hercegovina
Učenici OŠ 'Vrhbosna' napravili najbolji video na svijetu o budućnosti robotike
.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ugostio je danas učenike OŠ "Vrhbosna" s Mošćanice čiji je video o budućnosti robotike proglašen najboljim na svjetskom takmičenju u Šangaju.  

Općina Stari Grad izdvojila je novac za odlazak ekipe u Šangaj, a načelnik Hadžibajrić danas je članovima tima uručio i novčane nagrade u želji da barem malo nagradi njihov uspjeh.

- Kad djeca od 12 i 14 godina planiraju budućnost robotike u državi koja čak nema ni licencu za takve vrste takmičenja, a za odlazak na takmičenje prikupljaju donatorska sredstva i postignu takve rezultate to je zaista veliki uspjeh. Želio sam ih upoznati i čestitati im, a oni su me oduševili svojim razmišljanjem i planovima koje imaju - kazao je Hadžibajrić.

Galib Pleho (14), Abdullah Išerić (14) i Halima Išerić (12) za takmičenje su se pripremali sa nastavnikom Asmirom Zimićem koji ih je i pratio u Šangaj.

Nastavnik Zimić nada se da će te uspjehe neko prepoznati i organizirati takmičenje iz robotike na nivou BiH jer je „ovo nešto u što trebamo ulagati“.

Direktorica OŠ "Vrhbosna" Erzumana Fukelj podsjeća da su uložili ogromne napore da organiziraju odlazak ekipe u Šangaj. Podsjetila je da je ta ekipa prvo ostvarila značajan uspjeh na nivou BiH, što im je omogućilo ulazak na međunarodno takmičenje iz robotike održano u Zagrebu gdje su osvojili treće mjesto. To je, kaže ona, bila njihova 'ulaznica' za svjetsko takmičenje u Šangaju.

- Uslijedio je najteži dio posla, prikupljanje novca i organizacija putovanja. U tome su pomogli Općina Stari Grad, Grad Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, privatne firme, te Udruga Hello World iz Mostara - kazala je, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Ne propustite