NATO bez komentara na Putinovu kandidaturu

Svijet
NATO bez komentara na Putinovu kandidaturu
.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je s ruskim predsjednikom sarađivao kao norveški premijer i sada te da se Savez neće miješati u unutrašnja pitanja Rusije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu, nakon ministarskog sastanka Saveza u Bruxellesu, kako nestabilnost izvan granica NATO-a predstavlja prijetnju za njega.

Ministri vanjskih poslova 29 zemalja članica NATO-a razgovarali su tijekom dvodnevnog sastanka u Bruxellesu o globalnim sigurnosnim izazovima, projiciranju sigurnosti u svom okruženju u sklopu borbe protiv terorizma, o odnosima s Europskom unijom, odnosima s Rusijom te o pitanju budućih proširenja Saveza.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da nema komentar na odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da se ponovo kandidira za predsjednika, a ukazao je da je s Putinom surađivao kao premijer Norveške i sada, u kapacitetu glavnog tajnika NATO-a, ali se ne miješa u unutarnja pitanja Rusije.

"Snažna poruka s ovog sastanka je da su jačanje obrane, odvraćanje i dijalog pravi pristup prema Rusiji i da to daje efekte. Nastavit ćemo dijalog s Rusijom, ali nećemo se miješati u unutarnja pitanja", kazao je Stoltenberg na nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, prenosi Tanjug.

Nestabilnost izvan granica - prijetnja
Podsjetio je da je Putina upoznao 2001. godine, kada je prvi puta izabran za predsjednika, i da je s njim surađivao kao premijer Norveške, kao i sada, ali u drugom kapacitetu.

On je novinarima rekao da su ministri raspravljali i o jačoj ulozi NATO-a u osiguravanju sigurnosti i borbi protiv terorizma.

"Nestabilnost izvan naših granica predstavlja za nas prijetnju", kazao je on.

Također, podsjetio je kako NATO ima veliko iskustvo u obuci lokalnih snaga i jačanju lokalnih institucija od Afganistana do Balkana.

"To su sredstva koja našim partnerima omogućavaju da se bolje brane i bore protiv međunarodnog terorizma", rekao je šef NATO-a.

Podsjetio je i da je ove godine počela obuka snaga u Iraku, i to u područjima kao što su djelovanje protiv improviziranih eksplozivnih sredstava, vojna medicina, reforma iračkih snaga sigurnosti.

Važan doprinos partnera
"Posebno pozdravljam doprinos naših partnera kao što su Srbija i Jordan u tim naporioma", rekao je on.

Također, ministri su raspravljali o ulozi NATO-a u okviru globalne koalicije koja se bori protiv skupine Islamska država Irak i Levant, a ususret predstojećem summitu u srpnju iduće godine, o načinima kako unaprijediti suradnju s partnerima i na jugu i na istoku.

Kada je riječ o borbi protiv terorizma, Stoltenberg je naglasio da nema rješenja preko noći.

"Napravili smo napredak i odlučni smo da učinimo još više".

Što se tiče odnosa NATO-a i EU-a, Stoltenberg je rekao da postoji dogovor da se ta suradnja podigne na novu razinu.

"Naše snage moraju se moći kretati brže i lakše. Stoga će NATO i EU vojnu mobilnost učiniti perjanicom i prioritetom naše suradnje. Terorizam zabrinjava sve naše građane, zato ćemo se dogovoriti da dijelimo više informacija kako bismo parirali terorističkim prijetnjama", rekao je Stoltenberg.

Sastanak NATO - Gruzija
Tijekom ministarskog skupa u Bruxellesu održan je i sastanak NATO-Gruzija.

Gruzija već deset godina intenzivno surađuje s NATO-om, sudjeluje u NATO-ovim operacijama pa tako u Afganistanu ima 900 vojnika.

Glavni tajnik Stoltenberg je najavio da će NATO pojačati suradnju s Gruzijom zahvaljujući razmjeni informacija s gruzijskom obalnom stražom u Crnom moru kako bi se suočili s pojačnom nazočnošću Rusije.

"Zauzimamo se za pojačanu suradnju s gruzijskom obalnom stražom kroz razmjenu informacija jer je Crno more iznimno važno za Gruziju ali i za NATO", rekao je Stoltenberg, kako prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Ne propustite