Dačić napao Izetbegovića jer se na pressici suprotstavio Vučiću, nazvao ga provokatorom

Aktuelno
Dačić napao Izetbegovića jer se na pressici suprotstavio Vučiću, nazvao ga provokatorom
.

Srpski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je kako postupak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kada je danas u Beogradu izrazio drugačiji stav glede Kosova nego što je prethodno dogovoren na sastanku Predsjedništva BiH i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, nije sukladan unaprjeđenju odnosa dviju država.

Beogradski mediji ocjenjuju kako je zajednička tiskovna konferencija poslije sastanka tročlanog vodstva BiH s Vučićem bila “na rubu skandala” i da “Izetbegović potkopava dogovor sa sastanka”.

Napeta pressica

Izetbegović je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, mimo protokola, uzeo riječ s namjerom da dodatno objasni stajalište o Kosovu o kojem su prethodno već govorili Vučić kao domaćin i Dragan Čović kao predsjedajući Predsjedništva BiH, poručivši da će BiH u slučaju Kosova pratiti stajalište Srbije.

“Dogovoreno je da BiH neće mijenjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promijenila svoje stajalište (o Kosovu)”, prenio je izvor Blica blizak današnjim razgovorima.

"Međunarodna politika i stavovi će se odlučivati u Sarajevu. Uzet ćemo u obzir stavove zemalja u okruženju, ali i EU-a. Vanjska politika se vodi u BiH. Zamolio sam Čovića da iznese vlastiti stav", rekao je Izetbegović, prekinuvši konferenciju Čovića i Vučića, nakon obraćanja dvojice dužnosnika.Reagirao je Vučić, navodeći kako je naveo dio iz službenih razgovora: “Ja ću vam objasniti. Citirao sam ono što sam službeno dobio. Eto, tako izgleda (razgovor) i oko granice i oko svega”, rekao je novinarima Vučić.

Srbijanski šef diplomaciji popodne u snimljenoj izjavi za medije je rekao kako su i neke ranije Izetbegovićeve izjave utjecale na zaoštravanje odnosa.

“Više puta smo i dosad imali priliku vidjeti njegove (Izetbegovićeve) izjave koje su zaoštrile odnose ne samo sa Srbima, nego i s Hrvatima”, rekao je Dačić.
On je ocijenio kao o Izetbegovićevom postupku najbolje govore reagiranja Vučića i Čovića.

Dačiću je Izetbegović provokator

“Možda je najbolji pokazatelj i najbolje govore o svemu razmijenjeni pogledi, poslije takve Bakirove provokacije, Aleksandra Vučića i Dragana Čovića i osmijeh koji je pokazao kako se s prijezirom odnose prema ovakvom postupku Izetbegovića”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomacije poručio je kako taj Izetbegovićev postupak nije sukladan cilju tog sastanka.

“Cilj je bio unaprjeđenje naših odnosa, a ne ‘jedan korak naprijed, dva koraka nazad’“, rekao je Dačić

“Malo je falilo da dođe do ozbiljnog skandala na konferenciji za medije”, ocijenio je danas popodne Blic, navodeći tvrdnje svog izvora bliskog današnjim razgovorima kako je na sastanku prethodno dogovoreno zajedničko stajalište o pitanju odnosa BiH prema neovisnosti Kosova, prenosi Hina.

Ne propustite