Članovi Predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji

Aktuelno
Članovi Predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Republici Srbiji
.

Nakon ceremonije svečanog dočeka s vojnim počastima ispred Palate Srbije, danas je održan tete-a-tete susret članova Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Na sastanku delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije razgovarano je o bilateralnim odnosima dvije države, posebno ekonomskoj saradnji, te pozitivnom trendu vanjskotrgovinske razmjene, zajedničkom učešću na međunarodnim tržištima i regionalnoj saradnji.

Teme susreta su bile i infrastrukturni projekti, kao i modernizacija putne i željezničke infrastrukture. Istaknuto je da Srbija vidi Bosnu i Hercegovinu kao važnog partnera. Također, razgovarano je o evropskim integracijama i pitanju utrđivanja granica.

U delegaciji Republike Srbije  sastanku su prisustvovali prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Rasim Ljajić, potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture u Vladi Zorana Mihajlović, kao i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Na susretu članova Predsjedništva BiH s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić razmijenjena su mišljenja o ekonomskoj saradnji, koju treba podići na veći nivo i dati podstrek ekonomskom povezivanju regije.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom zvanične posjete Republici Srbiji održali i sastanak s predsjednicom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Marinković i Đorđe Milićević. Teme susreta su bile parlamentarna saradnja dvije zemlje i unapređenje bilateralnih odnosa.

Članove Predsjedništva BiH na Spomeniku neznanom junaku na Avali dočekali su ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Republike Srbije Ljubiša Diković.

Održana je ceremonija polaganja vijenca uz vojne počasti i intoniranje himni BiH i Republike Srbije. Članovi Predsjedništva BiH upisali su se u knjigu utisaka.

Pred završetak zvanične posjete, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je članove Predsjedništva BiH u novootvorenom Muzeju savremene umjetnosti. Uz predsjednika Srbije, članove Predsjedništva su dočekali i ministar kulture i informiranja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Grada Beograda Siniša Mali, te direktor Muzeja Slobodan Nakarada. Obišli su postavku „Sekvence - Umjetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umjetnosti“.

U delegaciji Bosne i Hercegovine su i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u Republici Srbiji Lazar Mirkić, te Tonka Krešić, šefica Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Elvir Čamdžić, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, i Nataša Zirojević, šefica Kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ne propustite