Kada snijeg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati! OVA NARODNA VJEROVANJA SU POŠTIVALI I SMATRALI ISTINITIM

Kiosk
Kada snijeg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati! OVA NARODNA VJEROVANJA  SU POŠTIVALI I SMATRALI ISTINITIM
.

Decembar, snježni ili koledar, mjesec kada sunce prosijava nad snijegom prekrivenom zemljom. U njemu se o zimskoj solsticiji spaljivalo kolo (točak), da bi se pojačala snaga sunca.

Poput Deda Sječka (januara) i Baba Marte (marta) i Snježni je personifikovan, s bijelom bradom.
Narodni i crkveni praznici vezani za ovaj mjesec su 4. Vavedenje, 9. Alimpijevdan, 13. Mečkin dan – Sveti apostol Andrej Prvozvani, 17. Varica, 18. Savica, 19. Nikoljdan, Djetinjci, Materice, Oci (ili Očevi). U decembru se slavi najveća i najposjećenija slava u Srba – Sveti Nikola. U narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa, dok se pritom mislilo na varenje – kuhanje-pšenice za svetog Nikolu, koje je je obavljano dva dana ranije i tri praznika koja su dan za danom – Varica, Savica i Sveti Nikola (17. Sveta velikomučenica Varvara, 18. Prepodobni Sava Osvećeni, 19. Sveti Nikola).
 
Izreka "Kada decembarski snijeg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati", poštovala se i smatrala istinitom.

Novembar i Decembar uvijek su hladni. Ipak, ljudi se u njemu raduju – prošla je još jedna godina. A kad dođe sljedeća godina, sve ponovo počinje. Zbog toga su i osobe rođene u decembru pomalo filozofi. Znaju da se sve ponavlja, pa su staložene i teško se ljute – znaju da sve prolazi. Djele dobre savjete i važe da mudre osobe.
 
Ove osobe obožavaju putovanja i ne mogu se skrasiti na jednom mjestu. Zbog toga mogu da budu pustolovi i avanturisti. Januar im je srećan mjesec. Zdravstveno, poboljevaju od stomaka i nogu, pa ove djelove tijela treba da čuvaju.

(Novi.ba/Opanak)

Ne propustite