SAMO DVA SASTOJKA: Izliječite upaljeno grlo sa domaćim pastilama!

Praktična žena
SAMO DVA SASTOJKA: Izliječite upaljeno grlo sa domaćim pastilama!
.

Grlo, je vrlo važan dio tijela, u kojem se susreću putovi gutanja i disanja. Ima tri zadaće, a to je da štiti donje dišne putove i probavni sustav, sudjeluje u procesu gutanja te somogućava artikulaciju govora. U tome mu pomaže slina koju luče slinovnice. Ona vlaži i razmekšava uzetu hranu, čisti usnu šupljinu i uništava bakterije.

Ždrijelo je, nakon usne šupljine, prvo izloženo vanjskim utjecajima. Upale grla spadaju među najčešće razloge posjeta doktoru. Kada govorimo o grlobolji mislimo na upale ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana. To su vrlo česte bolesti koje se najviše javljaju u hladnijem dijelu godine.

Upala krajnika i ždrijela

Upala krajnika zahvaća sve skupine ali najčešće pogađa djecu. Upala ždrijela obično se manifestira bolom i peckanjem u grlu, kašljem, i povišenom temperaturom. Sluznica ždrijela je kod upale crvena. Upala krajnika zahvaća sve skupine ali najčešće pogađa djecu. Učestalost tonzilitisa je veća kod djece koja borave u vrtiću ili školi.

Glavna uloga tonzila je hvatanje mikroorganizama koji dolaze u dišne putove. U upali, tonzile postaju povećane, otečene, a ponekad se mogu vidjeti žuto-bijelo-sive gnojne naslage. Tonzilitis se javlja kao posljedica produženog faringitisa i počinje grloboljom, povišenom temperaturom i teškim gutanjem. U težim slučajevima može se javiti otežano disanje.

Najčešći uzročnici upala gornjeg respiratornog sustava, su virusi. Znatno rjeđi uzročnik su bakterije. Kod reumatske groznice može doći do oštećenja srca, bubrega i zglobova.

U sezoni gripa i prehlada možete da probate neke od prirodnih načina da smirite upaljeno grlo.

Sastojci za pastile:

1 šoljica vode u kojoj se potapa ljekovito bilje, (kadulja, majčina dušica, korijen sljeza, kamilica i menta).

1 /2 šoljica meda

screenshot-1

Posatupak izrade:

Prokuhajte količinu vode koja stane u dvije šoljice, pa u proključalu vodu dodajte bilje. Količina bilja zavisi od vas, ali jedna kašičica je najmanja količina koja je efektivna. Ostavite bilje da se kuha 20 minuta, pa ga zatim izvadite.

U drugu posudu za kuhanje naspite jednu šoljicu vode u kojoj se kuhalo bilje i 1/2 šoljice meda. Temperaturu uključite na srednju jačinu.

Miješajte sadržaj na toj temperaturi oko 30 minuta, dok ne dosegne 150 stepeni Celzijusa.

Možete provjeriti da li je smjesa gotova tako što ćete uzeti komadić smjese i staviti ga u ledenu vodu kako biste provjerili da li će se stvrdnuti. Taj komadić treba da bude kako treba čvrst da se može razbiti ako ispustite na kuhinjsku podlogu.

Također, možete prestati s kuhanjem onda kada vidite da je smjesa krenula da pjeni i da se odvaja. Tada je bitno skloniti posudu s vatre, kako ne bi zagorjelo.

Smjesu potom prebacite u pleh koji ste prije toga namazila kokosovim uljem i ostavite je da se ohladi sve dok je ne budete mogli dotaći i oblikovati brzo kao pastile.

Zatim oblikovane pastile možete prebaciti na papir za pečenje kako bi se skroz ohladile, pa ih možete posuti šećerom u prahu kako bi spriječili da se slijepe za drugu.

Ne propustite