UŠTEDITE VRIJEME I NOVAC: Napravite zdravu kocku za supu od sastojaka koje imate u kuhinji!

Praktična žena
UŠTEDITE VRIJEME I NOVAC: Napravite zdravu kocku za supu od sastojaka koje imate u kuhinji!
.

Ako ste se smrzli na putu do kuće, obradovaćete se kada shvatite da kući imate domaću supu ili je možete napraviti za nekoliko minuta.

Nakon teksta o supama, gde je doktor savjetovao mame da za vrijeme stomačnih virusa daju djeci gotove supice složili smo se da je ovaj savjet loš jer je loš sastav supa (margarin, aditivi…).

Realno, nije ni logično da se u takvoj situaciji ode  u kuhinju i krene sa ljuštenjem luka i mrkve.

Zbog gubitka tečnosti i elektrolita, pri suočavanju sa stomačnim virusima se savjetuje nadoknada soli. Tako pojdinci sa stomačnim virusom jedu supice sa rezancima, kuhani ili krompir i pirinač. A i kada nema alarmantne situacije, svi smo navikli da smažemo dobru pileću supicu.

Kako nas sve više mrzi da kuhamo supe, danas istresemo iz kesice bućkuriš u prahu, samo zbog zablude da to ne može da se uradi zdravije.

Recept za domaće pileće kocke za supu zahtjeva malo vremena. Takođe, u situacijama poput stomačnog virusa. Srećom, ima lijek:

Stavite u šerpicu crni luk, praziluk, crveni luk, celer, mrkvu, karfiol.

Kuhajte dok ne omekša. Gledajte da nema puno vode jer pravite “koncentrat” koji treba da zauzme što manje prostora.

Kada je kuhano, birajte sami: ili ćete vodu da procijedite, ili ćete sve zajedno da izblendujte u masu gustine pudinga .

Kada se supa prohladi – sipajte u kalup za mafine i zamrznite.

Kad se smrznu, “ledene mafine” popakujte u kesu ili kutiju i vratite u zamrzivač a po potrebi koristite.

Svima je iz poznato – kad se razbolimo, mama  stavlja lonac na šporet i kreće sa pripremom domaće supe. Iako možda ne znamo razloge, nekako se i nama ustali taj običaj, koji prenosimo.

Evo zbog čega su majke bile u pravu:

Čišćenje tijela

Za ozdravljenje, ali i održavanje zdravlja, jedan od lijekova je ono doktorsko – “dosta tečnosti”. Tijelo koje napadaju različiti alergeni i virusi bori se sa njima, potrebno je da se “ispira”. Pileća supa je jedan od najbolji načina.

Dezinfekcija

Pileća supa sadrži dosta soli, zbog začina koji se dodaju, pa ima sličan efekat kao da isprate ždrijelo slanim rastvorom.

Čišćenje sinusa

Slično kao druge tople tečnosti, poput čaja, isparavanje tople supe pomaže da se sinusi očiste.

Jačanje organizma

Kada je tijelo izmoreno i bez energije, kao što je to slučaj kod prehlada i virusa, ništa mu neće prijati više od proteina iz piletine.

Topla supica grije iznutra

U slučaju groznice, supa će vas zagrijati iznutra i okrijepiti tijelo, pa će se neprijatan simptom ublažiti.

Studije su pokazale da pileća supa godi tijelu i na dubljem nivou. Naime, pokazalo se da pileća supa sprečava proizvodnju neutrofila, bijelih krvnih ćelija koje jedu bakterije.

Naučnici kažu i da supa pomaže u slučajevima astme, emfizema.

Najbolji efekat ima pileća supa. Piletina obezbeđuje cistein, aminokiselinu koja izbacuje sluz iz pluća.

Pileću supu treba jesti i kada niste bolesni – jer je odlično za psihu, jer svaka kašika supice sjeća na detinjstvo, koje većina ljudi pamti kao jedan od najljepših perioda.

Ne propustite