NOVA AMERIČKA STRATEGIJA ZA BALKAN/ POLITIČKI ANALITIČAR JASMIN MUJANOVIĆ ZA NOVI.BA: Naivno je išta očekivati od Bijele kuće

Aktuelno
NOVA AMERIČKA STRATEGIJA ZA BALKAN/ POLITIČKI ANALITIČAR JASMIN MUJANOVIĆ ZA NOVI.BA: Naivno je išta očekivati od Bijele kuće
.

Nakon dugo godina i statusa quo u Washingtonu se ponovo govori o Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene američke države ponovo se fokusiraju na BiH i zemlje regiona.

Prošle sedmice o budućnosti zapadnog Balkana govorilo je Atlansko vijeće SAD-a. Na konferenciji je predstavljen izvještaj po nazivom "Balkan naprijed - nova američka strategija za region."

Konferenciji je prisustvovao i politički analitičar specijaliziran za jugoistočnu Evropu, Jasmin Mujanović.

Jasmin je za Novi.ba kazao kako ovo nije bio nikakav zvanični skup američke Vlade, niti neke evropske Vlade, već je to bio jedan think thag koji je skupio ključne političke lidere i elite da vide kakvo je ustvari stanje u regionu.

No, da li Washington može ustvari biti istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na političkom frontu u regionu? Naš sagovornik kaže da to ova administracija ne može.

"Već sam u nekoliko navrata govorio da ova administracija ne može, jednostavno zato što oni nemaju tog kapaciteta. Previše ima kriza unutar ove Vlade i unutar američke političke scene. Zbog toga naivno je očekivati išta od Bijele kuće i od ove administracije što se tiče Balkana. S druge strane, tu i je i američki Kongres, gdje ima nekoliko ozbiljnih i važnih ljudi zainteresovanih za region, zaintersovani su za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i tu možemo očekivati neku vrstu pažnje ili barem neku vrstu angažmana koji bi mogao da prežive do nove administracije ili nekog novog političkog momenta u Americi. Ali, za sada, iskreno ja ne vjerujem da će biti ikakvih značajnih promjena u američkoj politici prema Balkanu, eventualno, ja se nadam da ćemo vidjeti ulazak Makedonije u NATO u naredne 2 - 3 godine. Međutim, to opet ne bi bio neki ogromni uspjeh ove administracije, već bi to jednostavno bio nastavak nekih procesa koji su već bili završeni 2008. godine.  - kazao je Jasmin.

Prije same konferencije Damon M. Wilson, potpredsjednik Atlantskoga vijeća, u intervju za Glas Amerike istakao je važnost američke strategije za Balkan, te je upozorio da bi manjak američkog angažmana u regiji mogao dovesti do nove krize.

Jasmin je za naš portal kratko prokomentarisao ovu izjavu.

"S jedne strane to je istina. Generalna politička klima u BiH uvijek je bila najpoželjnija kada je Amerika imala čak i veću ulogu nego sama Evropska unija u našim internim pitanjima i generalno u regionu. Međutim, iskreno da kažem da sada ne očekujem da zbog nedostatka američke pažnje, da će to samo po sebi dovesti do  značajnije krize u BiH.  Mi mora razumjeti sve lokalne krize, sve političke krize koje se dešavaju u BiH, a koje su primarno, ja bih možda čak rekao i ekskluzivno zbog lokalnih političkih elita. Primarno tri vodeće poltičke nacionalističke stranake, HDZ, SDA i SNSD. Oni su ozbiljni politički akteri u tom procesu evropskog proširenja i tih silnih evropskih procesa.  Bez Amerike, bez Evrope, bilo koga, mi bismo mogli da riješimo sami svoje probleme. Međutim, očigledno njima nije stalo do toga. Naravno da traže razloge, koji nisu do njih, već do Amerike do Brisela, do Rusije, i nije važno koga." - zaključio je Jasmin.

Neki od zaključaka konferencije bili su da bi Amerika i Evropska Unija trebale više pažnje posvetiti Zapadnom Balkanu, te da bi se pitanje NATO-a i proširenje NATO saveza trebalo nastaviti, što je ujedno bilo i centralno pitanje debate na ovom sastanku. 

 

Ne propustite