Oštre reakcije na Trumpov plan o Jerusalemu

Svijet
Oštre reakcije na Trumpov plan o Jerusalemu
.

Planom proglašenja Jerusalema kao glavnog grada Izraela i preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva američki predsjednik Donald Trump izazvao je oštre reakcije međunarodne zajednice, a posebno zemlje islamskog svijeta upozoravaju na fatalne posljedice takvog koraka.

Trumpov plan osudile su i brojne međunarodne organizacije, uključujući Organizaciju islamske saradnje (OIC), Arapsku ligu i Evropsku uniju, a niti jedna zemlja, niti organizacija do sada nisu podržale taj plan.

Među najglasnijim protivnicima proglašenja Jerusalema glavnim gradom Izraela je Turska, čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer poručio da je Jerusalem crvena linija za muslimane.

"Kao aktuelni predsjedatelj OIC-a ću pomno pratiti taj slučaj. Ukoliko dođe do takvog poteza, sazvat ću samit lidera OIC-a u Istanbulu u roku od nekoliko dana. To bi moglo dovesti i do prekida naših diplomatskih odnosa s Izraelom", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je pozvao SAD da ne kreće opasnim putem, jer je Jerusalem veoma važan za sve muslimane svijeta i time bi gurnuli regiju u haos.

"Takvo nešto je nemoguće, ne možete to učiniti. Svijet je postao cjelina i u takvom svijetu ne možete se ponašati kako vam je volja, niti možete zanemariti posljedice koje bi takav potez izazvao", upozorio je Erdogan.

I francuski predsjednik Emmanuel Macron je izrazio zabrinutost najavom da bi SAD samostalno mogao proglasiti Jerusalem za izraelsku prijestolnicu.

On je tim povodom telefonom i razgovarao sa Trumpom i kazao mu da status Jerusalema mora biti tema palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora.

Marokanski kralj Muhammed VI uputio je poruku Trumpu u kojoj mu ukazuje na zabrinutost cijelog arapskog svijeta zbog najavljenih poteza vezanih za promjenu statusa Jerusalema.

U poruci se navodi da bi takav potez predstavljao prijetnju sigurnosti i stabilnosti u široj regiji.

I premijer Iraka Haidar al-Abadi poručio je da je Trumpov plan neprihvatljiv i da bi imao katastrofalne posljedice.

Jordanski kralj Abdullah telefonom je razgovarao s Trumpom i kazao mu da je Jerusalem ključ sigurnosti i stabilnosti svijeta te ga je upozorio da bi jednostrano proglašenje tog grada za glavni grad Izraela imalo opasne posljedice.

Slično upozorenje i negodovanje uputile su i vlasti Tunisa.

I saudijski kralj Salman bin Abdulaziz je telefonom razgovarao s Trumpom i upozorio ga da bi takvim potezom u Jerusalemu dodatno ugrozio mirovni proces na Bliskom istoku.

Evropska unija također je upozorila na moguće teške posljedice brzopletih i jednostranih promjena statusa Jerusalema.

Pozivajući na ulaganje većih napora za obnavljanje mirovnog procesa na Bliskom istoku, zvaničnici Evropske unije su upozorili da bi najavljeni Trumpov plan mogao dodatno usložiti situaciju u toj regiji.

Arapska liga je na poziv palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa održala i vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrano pitanje najavljenog Trumpovog plana. Zvanični Washington je upozoren da se ne poigrava s budućnošću Jerusalema i cijele regije.

(Anadolija) 

 

Ne propustite