Kuhari pripremaju bolja jela kada ih gosti posmatraju

Praktična žena
Kuhari pripremaju bolja jela kada ih gosti posmatraju
Time što mogu da vide goste, kuhari i pomoćno osoblje imaju osjećaj da se njihov trud više vrednuje...

Evo dobrog savjeta kako da izaberete restoran koji služi najbolju hranu: tražite onaj u kom možete da posmatrate kuhara dok priprema vašu narudžbinu.

Grupa naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Harvardske poslovne škole u Bostonu sproveli su istraživanje u nekoliko restorana i ustanovili da je hrana najukusnija kada gosti i kuhari mogu da vide jedni druge.

"Nije samo percepcija kvaliteta bila bolja, već je hrana objektivno bila bolje pripremljena", izjavio je Ryan Buell, profesor sa Harvardske poslovne škole i koautor studije.

On je objasnio da su jela bila ukusnija jer je kuhari nisu pripremali unaprijed, kao što je to čest slučaj u restoranima u kojima je kuhinja potpuno odvojena od sale za ručavanje.

"Time što mogu da vide goste, kuhari i pomoćno osoblje imaju osjećaj da se njihov trud više vrednuje, te su zadovoljniji i podstaknuti da još bolje rade", objasnio je Buell u intervjuu za "Harvard Business Review".

Ne propustite