Ivanić: Bez dogovora o Izbornom zakonu nema kandidatskog statusa u EU

Aktuelno
Ivanić: Bez dogovora o Izbornom zakonu nema kandidatskog statusa u EU
.

Nije realno očekivati da zemlja koja ne može da postigne dogovor u vezi sa Izbornim zakonom i za koju nije sigurno da će imati formiranu vlast nakon izbora, dobije status kandidata za članstvo u Evropsku uniju – ocijenio je danas u Bijeljini član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Istakao je da na evropskom putu BiH nije problem u jednom ili dva pitanja, već se radi o širem kontekstu u kojem je neophodno pokazati mnogo više političke hrabrosti i spremnosti za kompromise da se neke stvari riješe.

Neusvajanje izmjena Zakona o akcizama nije, kako je naveo, jedini razlog nezadovoljstva evropskih zvaničnika, te da ima i drugih, poput odgovora na Upitnik Evropske komisije, koji još nisu spremni. 

- Glavni problem akciza nije unutar RS, nego je u činjenici da nema dovoljno bošnjačkih glasova, nakon što je iz SDA otišao jedan broj poslanika i aktivnost kako bi se osigurali glasovi podrške ne treba da idu ka RS, nego ka Federaciji BiH, posebno bošnjačkim političkim partijama - rekao je Ivanić u izjavi novinarima.

Kazao je da unutar Predsjedništva BiH uoči sutrašnje posjete Beogradu nema usaglašenog stava, ali da je moguće da će dogovor postići i večeras.

- Nažalost nismo imali priliku da razgovaramo o platformi, jer su, u međuvremenu, eskalirale druge teme, prije svega sukob povodom Izbornog zakona i dešavanja nakon presude Haškog tribunala šestorki Herceg-Bosne. To ne znači da ne možemo i večeras postići dogovor - rekao je Ivanić. 

Po njegovom mišljenju, tri su praktične i konkretne teme s kojima članovi Predsjedništva BiH treba da nastupe tokom sutrašnje posjete Beogradu, a za koje će se i sam zalagati.

- Prvo pitanje je se tiče granice BiH s Srbijom, imamo li saglasnost da se uđe u razgovor o razmjeni teritorije, jer tu uopšte nije u pitanju velika površina. Također pitanje je hoćemo li ili ne da uđemo u razgovor da se omogući normalno korištenje i posebno obnavljanje brana i postrojenja na dvije hidrocentrale, 'Zvornik' i 'Bajna Bašta', te hoćemo li pokušati da se onda u tom okviru riješi pitanja četiri općine, potopljenih površina i naknada koje one za to trebaju – pojasnio je Ivanić. 

Nada se da će za te teme dobiti podršku i od drugih članova Predsjedništva BiH. 

- Malo sam sumnjičav kada je u pitanju Bakir Izetbegović, a Dragan Čović je rekao da čvrsto stoji iza toga. Vidjećemo, ako toga bude, imaćemo rješenje, ako ne, onda ćemo znati da ima ljudi kojima nije do dogovora i do popravljanja stvari – ustvrdio je Ivanić. 

Član Predsjedništva BiH u Bijeljini je razgovarao s episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem, prenosi Fena.

Ne propustite