OBJAVLJENA DETALJNA PROGNOZA ZA ZIMU I DECEMBAR: Stiže nam 6 ledenih dana, a evo šta nas čeka za NOVU GODINU!

Region
OBJAVLJENA DETALJNA PROGNOZA ZA ZIMU I DECEMBAR: Stiže nam 6 ledenih dana, a evo šta nas čeka za NOVU GODINU!
.

U novogodišnjoj noći, po svemu sudeći, u Srbiji će biti snijeg, bar tako pokazuje dugoročna prognoza Republičkog hidrometerološkog zavoda. U danima oko Nove godine smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg, a temperatura neće ići ispod nule.

Očekuje se da će ovaj decembar biti topliji u odnosu na temperature koja se očekuje za ovo doba godine. Srednja decembarska temperatura biće od 2 do 5 stepeni, a na planinama od -2 do -1 stepen.
 
Oko Nove godine, tačnije od 27. decembra počeće da pada prvo kiša, kasnije će preći u snijeg, i formiraće se snježni pokrivač. Snijeg će, prema prognozi, padati i 30, kao i 31 decembra.
 
Nacionalni sektor za klimatske promene RHMZ napravio je ranu najavu kakav nas decembar očekuje. Prema njihovoj prognozi, u cijeloj Srbiji očekuje se topao decembar.

1343841-temperatura-decembar-ff
 
Broj mraznih dana, kada minimalna temperatura bude ispod nule, u decembru u nižim predjelima biće u intrervalu od 14 do 20 dana, dok se na planinama očekuje da broj mraznih dana bude veći, tačnije od 19 do 25 dana.
 
U decembru možemo očekivati i ledene dane, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, i to od 3 do 6 ledenih dana, a na planinama od 9 do 14 dana.
 
Meteorolog Nedlejko Todorović, objašnjava da će vrijeme u decembru biti promjenjivo.
  
- Vrijeme u decembru će biti čas suho i toplije, čas hladno sa kišom i snijegom. U hladnim danima biće temperatura oko nule. Prvo će počinjati da pada kiša, pa snijeg. Onda će se zadržati nekoliko dana hladno. Nakon toga će dolaziti topliji period. U tim danima možemo očekivati da će temperatura biti u intervalu od 7 do 12 stepeni Celzijusa. I tako će se vrijeme smjenjivati čitavog decembra - kaže Todorović.
 

Blaga zima
 

Debeli minus koji nas je zatekao prošle zime ne bi trebalo da se ponovi u predstojećoj sezoni. Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra RHMZ ova zima će biti blaga. Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana u nižim predjelima, a na planinama od 60 do 80 dana. Međutim, broj ledenih dana ove zime neće biti veliki.
 
Po prognozi možemo očekivati samo 8 do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predjelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana. Procjenjuje se da će biti od 32 do 40 dana sa padavinama, dok će na planinama biti i do 50 dana.

Ne propustite