Google je istražio koje su to odlike vrhunskih menadžera

Internet
Google je istražio koje su to odlike vrhunskih menadžera
.

Da li je moguće dizajnirati savršenog šefa? Google se je istražio i došao do podataka koji će zauvijek promijeniti način zapošljavanja i unaprijeđenja. 

Google je široko poznat kao zagovornik donošenja odluka baziranih na podacima. Dakle, nije to bilo nikakvo iznenađenje kada je zatražio od svojih statističara da dekodiranju tajne formule efikasnog upravljanja.

Nakon što je sakupljeno i analizirano 10 000 menadžera, uključujući i pregled performansi, ankete, nominacije za nagrade i priznanja za vrhunske menadžere, Google je došao do interesantnih zaključaka.

Bivši potpredsjednik ljudskih resursa u Google kompaniji, Laszlo Bock i njegov tim su sproveli analizu podataka i na kraju izdvojili 8 navika uspješnih menadžera:

  • Budi dobar trener
  • Osnaži svoj tim i nemojte vršiti pritisak neprestanim posmatranjem radnika;
  • Pokaži interesovanje za uspjeh i dobrobit zaposlenih;
  • Budi produktivan i usmjeren ka rezultatima;
  • Budi dobar sugovornik i slušaj svoj tim;
  • Pomozi svojim zaposlenima da napreduju u karijeri;
  • Imaj jasnu viziju i strategiju za tim; i
  • Imaj ključne tehničke veštine, tako da možeš savjetovati tim.

 

Bockov tim je zatim došao do narednih zaključaka:

1. Ono što uposlenici najviše vrijednuju jeste stabilan i dosljedan šef

Svi smo imali šefove koji su gubili kontrolu nad sobom i ispoljavali razne frustracije. Niko nije otporan na povremeni stres i preopterećenost , međutim istina je da čak i jedna mala pojava može dodati nepotrebne slojeve nervoze već preopterećenim radnicima. Posao je sam od sebe pun konstatnih variranja i ludosti zbog toga zaposleni cijene menadžere koji su strpljivi, staloženi i pozitivni. 

 

2. Menadžeri koji pomažu svojim radnicima da prevaziđu probleme su efikasniji

Prelazak na liderstvo takođe zahtijeva transformaciju misli. Menadžeri moraju preusmjeriti svoj fokus sa "posla" na svoje osoblje. Efektivni menadžeri vode računa o svojim ljudima, shvataju da se njihovi ljudi brinu o tom poslu i zbog toga ulažu vrijeme u rad sa radnicima. 

Benjamin Franklin je bio upravu kada je rekao: "Reci mi i ja ću zaboraviti. Poduči me i ja ću se sjetiti. Uključi me u rad i ja ću naučiti".

Da, znam da je gubljenje vremena. Znam da imaš milion drugih stvari i obaveza. Međutim, saradnja i podrška zaposlenima se isplati za svaki udio koji uložite u njih.  Ne samo da će posao biti urađen onako kako vi to želite nego će i vaši radnici steći vještine i osobine koje su od vitalnog značaja za njihov uspjeh. Tako ulažete u budućnost svog radnika. 


3. Najbolji menadžeri se interesuju za život i karijeru svojih uposlenika

Veliki menadžeri dobivaju poštovanje, angažman i izrazit napor od svog osoblja. Veliki mentori i prijatelji stiču povjerenje, lojalnost i zahvalnost od onih s kojima su povezani. Sad zamislite da se ove uloge spoje dobili biste Super Boss-a. Ne kažem da morate biti najbolji prijatelji sa radnicima. Međutim, menadžeri koji stvarno brinu o uspjehu i dobrobiti svojih zaposlenih, se isto tako zanimaju za njihove živote.

Iako unaprijeđenja obično dolaze kao rezultat tehničkog osposobljavanja, da biste bili efikasni u svojoj novoj ulozi menadžera, morate nositi drugu kapu. Fokusirajte se na svoje ljude i obećavam vam da ćete vidjeti pozitivan efekat.

Ne propustite