Indija će početi kažnjavati muškarce muslimane za 'instantni razvod'

Svijet
Indija će početi kažnjavati muškarce muslimane za 'instantni razvod'
.

 U pripremi je zakon u Indiji kojim će se zabraniti kontroverzna praksa instantnog razvoda, poznatog kao trostruki talak, a počinitelji će biti suočeni s tri godine zatvora.

Na desetine muslimana još uvijek praktikuju ovaj običaj godišnje, između ostalog koristeći WhatsApp ili SMS poruke, piše u nedjelju Russia Today.

Nacrt zakona, pod nazivom Zakon o zaštiti bračnih prava muslimanki, poslan je vlastima u indijskim saveznim državama u petak.

"Trostruki talak" je vrsta razvoda u tradicionalnim muslimanskim krugovima u Indiji iako se smatra očiglednim pogrešnim tumačenjem Kur'ana. Ovaj apokrifni ritual se izvodi na način da suprug izgovori arapsku riječ talak, što znači "Razvodim se od tebe" svojoj supruzi tri put uzastopno.

Nacrt zakona je pripremila radna grupa na čelu s ministrom unutrašnjih poslova Rajnathom Singhom. U dokumentu se navodi da ga žena, od koje se muškarac razveo trostrukim talakom, može prijaviti vlastima i zahtijevati da finansijki izdržava nju i maloljetnu djecu.

Ako muškarac odluči da se razvede od žene putem interneta i mobilnih aplikacija (e-mailom, WhatsAppom ili SMS-om), tako nešto će također biti nezakonito, navodi se u nacrtu zakona.

Brojne većinski muslimanske zemlje, poput Turske, Egipta, Bangladeša i Pakistana, odavno su zabranile instantni razvod. Međutim, on je trenutno legalan po indijskom zakonu, prenosi Fena.

Ne propustite