Imamović i episkop Fotije razgovarali o rješavanju imovinsko-pravnih problema

Bosna i Hercegovina
Imamović i episkop Fotije razgovarali o rješavanju imovinsko-pravnih problema
.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije susreli su se danas u Gradskoj upravi gdje su razgovarali o rješavanju imovinsko-pravnih problema.

U hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, 8. oktobra, služena je sveta arhijerejska liturgija, čime je u tron uveden novoizabrani episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je tom prilikom izjavio da je Tuzla, historijsko mjesto u kojem se može pokazati historijsko i crkveno jedinstvo.

- Radujem se da sam ovdje u posjeti kod gradonačelnika Imamovića, u Tuzli. Mi smo, ako tako smijem reći, jako dobri prijatelji. Služio sam ovdje u Tuzli, poslije moga ustoličenja, tada smo imali jako lijep razgovor, danas smo te razgovore produžili. Prvi su bili prijateljski, upoznavajući, a sada smo krenuli ka rješavanju nekih problema, imovinsko-pravnih. Crkva ovdje ima veliku imovinu, 27 objekata i hoćemo da se to vrati, ako nije moguće sve, onda barem jednu po jednu - kazao je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. 

Dodao je da su, kao ljudi crkve i uopšte građani ove zemlje, zainteresovani da se to pitanje riješi, na dobro tog grada i na dobro vjernika Srpske pravoslavne crkve.

- Nadamo se da ćemo naći zajednički jezik i zajedničko rješenje u vezi tog pitanja. Naravno, to je samo jedan pokazatelj dobrih odnosa, želimo da imamo dobre odnose po svakom pitanju, duhovnom, kulturnom, nacionalnom, jednostavno da ovaj grad postane grad mira, grad tolerancije, ljubavi i suživota. Mi moramo doprinositi tome, ali ta pravna pitanja su također bitna u toj cijeloj priči i moramo nekako i njih rješavati - izjavio je episkop Fotije.

Gradonačelnik je istakao da postoje jako dobri odnosi s vjerskim zajednicama, te poželio sve najbolje novoizabranom episkopu zvorničko-tuzlanskom Fotiju.

 - Imamo dobre odnose s Pravoslavnom crkvom, drago mi je da što više vremena novoizabrani episkop zvorničko-tuzlanski Fotije ovdje provodi. Imamo jako dobru saradnju s njegovim saradnicima, ocem Milanom i ocem Milošem - kazao je Imamović.

Naglasio je da nastoje sve vjerske zajednice u Tuzli tretirati ravnopravno, pomoći razne objekte, kao što je crkva u Požarnici i svojevremeno u Crnome blatu.  

 - Želimo da pronađemo neko rješenje, da objekti ne propadnu, a da nepravda oduzimanja imovine bude manja. I evo baviti ćemo se time, ovo je dobra inicijativa, ponavljam, naš zajednički problem, a kakav imamo kod svih vjerskih zajednica - izjavio je gradonačelnik Tuzle Imamović, saopćeno je iz Grada Tuzla.

 

Ne propustite