AMERIČKI PREDSJEDNIK

Trump razmatra priznavanje Jerusalema kao izraelske prijestonice

Objavljeno:01.12.2017 - 10:39
A A A Times Arial

Američki predsjednik Donald Trump razmatra priznavanje Jerusalema kao izraelske prijestonice, u potezu koji bi mogao potpuno promijeniti višedecenijsku američku politiku i pojačati bliskoistočne napetosti, ali se očekuje da ponovo odgodi predizborno obećanje o preseljenju američke ambasade u taj grad, saopćili su američki zvaničnici.  

Nakon višemjesečnih razmatranja u Bijeloj kući, Trump će vjerovatno objaviti svoj stav u narednoj sedmici, u pokušaju da pronađe balans između političkih zahtjeva u zemlji i geopolitičkih pritisaka po pitanju koje je u srcu izraelsko-palestinskog sukoba, o statusu Jerusalema - grada sa svetim mjestima koja podjednako uvažavaju jevrejska, hrišćanska i muslimanska religija.

Trump razmišlja o planu kojim bi proglasio Jerusalem izraelskom prijestonicom, saopćili su zvaničnici, odmičući se od politike svojih prethodnika u Bijeloj kući koji su insistirali da se o tom pitanju mora odlučiti u mirovnim pregovorima. 

Palestinci žele istočni Jerusalem kao prijestonicu svoje buduće države, a međunarodna zajednica ne prihvata da Izrael polaže pravo nad kompletnim gradom, prenosi Fena.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!