Čak podstiču njihovo propadanje: Od ovih namirnica će vam požutiti zubi

Zdrav život
Čak podstiču njihovo propadanje: Od ovih namirnica će vam požutiti zubi
.

Znamo da postoje namirnice koje pomažu da zubi zadrže svoju bijelu boju, tako postoje i namirnice koje podstiču njihovo propadanje i pojavu tamnih mrlja.

Želite da zadržite blistav osmijeh, ove namirnice treba da izbacite iz ishrane.

1. ŠEĆER

Šećer je veliki neprijatelj zdravlja zuba, posebno u velikim količinama koje se nalaze u slatkišima i bombonama. Takve namirnice su posebno štetne, a što uticati na boju zuba, izazivaju i oštećenje gleđi što pospješuje pojavu karijesa.

2. LED

Iako je led omiljeni dodatak u pićima, prečesto korišćenje može povećati osejtljivost zuba, što dovodi do bržeg kvarenja, a samim tim i promene boje zuba. Umjesto da led držite u ustima, sačekajte da se prvo istopi u čaši.

3. ALKOHOL

Alkoholna pića isušuju usnu duplju. Takođe, mogu uzrokovati mnoge oralne infekcije i oboljenja, a to će sigurno uticati na kolorit zuba.

4. CITRUSI

Citrusi su veoma zdravi, ali pretjeran unos citrusa može da ošteti zubnu gleđ. Da biste ovo izbjegli, potrebno je da odmah nakon što pojedete limun ili pomorandžu popijete čašu vode.

 5. KOFEIN

Iako mnogi vjeruju da kafa kvari zube, to zapravo nije tačno, ali ono što jeste istina je da kofein ostavlja tamne mrlje na zubima. Prečesto ispijanje kafe uticaće na pigmentaciju zuba.

6. GAZARANA PIĆA

Gazirana pića veoma su bogata šećerima. Ako pijete ove napitke u velikim količinama, bakterije koje se hrane šećerom može da se razvije u usnoj duplji, a kiselina će ošteti zube.

7. SUŠENO VOĆE

Suvo voće deluje na zubima kao da je slatkiš. S obzirom da suvo voće posjeduje obilje šećera, ostaci se zadržavaju na zubima duže u odnosu na druge hrane.

Ne propustite