Planinarenje kao lijek za mnoge bolesti

Zdrav život
Planinarenje kao lijek za mnoge bolesti
.

Dok neki odmor provode na moru ili uz kućne gadgete, sve je veći broj onih koji, želeći pobjeći od gužvi i vrućine, odlučuju svoj odmor provesti aktivno - u planinama. 
Boravak u prirodi nešto je što je ugrađeno u naš DNK, samo smo na to, zbog okruženosti tehnologijom i urbanog načina života, zaboravili.  Planinarenje je aerobna aktivnost koja snažno pokreće srce i rad svih mišića.

Osim što višestruko koristi zdravlju i gradi dobru kondiciju, višesatno pješačenje u prirodnom okruženju rezultira i čvrstim prijateljstvima jer planinska priroda, često netaknuta i divlja, ima moć stvaranja neraskidivih veza među ljudima.

planinarenje

Zdravstvene dobrobiti planinarenja

Osim što povoljno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava, planinarenje jača mišićno-koštani sustav, potiče metabolizam i rad endokrinog sustava te jača obrambene snage organizma. U nastavku doznajte kako planinarenje može unaprijediti zdravlje i zaštititi od brojnih bolesti. 

1. Smanjuje rizik od kroničnih bolesti te snižava razinu kolesterola

Kretanje na svježem planinskom zraku smanjuje rizik od nastanka kroničnih oboljenja, poput reumatoidnog artritisa, astme, hipertenzije, osteoporoze. Redovito planinarenje također pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2 održavajući razine šećera u krvi niskima. I uspon i silazak niz planinu snižavaju razinu kolesterola. Zanimljiva je činjenica da pješačenje nizbrdo ima dvaput snažniji učinak na smanjenje razine šećera u krvi i poboljšanje tolerancije glukoze.

2. Povećava kapacitet pluća i osnažuje srce

Uspinjanje na brdo ili planinu zahtijeva i određeni fizički napor, koji potiče rad srca i čitavog krvožilnog sustava. Osobe koje imaju predispozicije za srčani udar i druge krvožilne bolesti redovitim planinarenjem mogu uvelike smanjiti taj rizik. Osim toga, ova aktivnost na svježem zraku također snižava krvni tlak. Čak i uspon na manje brdo povećat će broj otkucaja srca i sagorjeti ekstra kalorije. Nosite li malo teži ruksak na leđima, dodatno ćete osnažiti leđa i cijeli gornji dio tijela. 

Savjet: Tijekom planinarenja koristite štapove kako biste potaknuli rad mišića gornjeg dijela tijela i još veći rad kardiovaskularnog sustava.

3. Jača kosti i mišiće

Planinarenje dokazano jača kosti, podupire njihovu zdravu strukturu te sprečava pojavu osteoporoze. Osim toga, uspinjanje na brdo ili planinu snaži mišiće stražnjice,  bedrene mišiće, mišiće potkoljenice i kukove. Planinarske staze nježnije su za vaše zglobove nego, primjerice, asfalt ili beton. Stoga ako imate osjetljivije gležnjeve i koljena planinarenje je bolji izbor za vas nego trčanje. Uspinjanje i silaženje po neravnom terenu ne samo da gradi i jača mišiće i kosti nego i pridonosi vašem osjećaju za ravnotežu i stabilnost. Kako biste održali ravnotežu na takvom brdovitom terenu, aktivirat ćete i svoje trbušne mišiće, koji će pojačano raditi.

planinarenje-1

4. Poboljšava rad mozga i raspoloženje

Boravak u prirodi poboljšava mentalno zdravlje i kognitivne funkcije, pridonosi boljoj koncentraciji na poslu te potiče kreativnost. Istraživanja su pokazala da su osobe koje više vremena provode u prirodi nego za računalom čak 50 posto kreativnije u rješavanju svakodnevnih životnih izazova i problema. Također imaju i bolje pamćenje od „kućnih“ tipova ljudi. Planinarenje poboljšava raspoloženje te smanjuje osjećaj tjeskobe i depresije. Djeluje tako da smanjuje učinak onoga dijela mozga koji je zadužen za loše raspoloženje. Osim toga, boravite li dulje u prirodi, bolje ćete se uskladiti i s prirodnim ritmovima i ciklusima. 

5. Ublažava stres i depresiju

Ako ste skloni tome da se stalno vrtite u jedno te istom negativnom razmišljanju i emocijama, birajte planinarenje, koje će vam uvelike koristiti. Ono, naime, osim što ublažava utjecaj stresa na vaše zdravlje, djeluje i tako da smanjuje sklonost pretjeranom analiziranju i negativnim emocijama. Za razliku od vježbanja u zatvorenom, tijekom pješačenja ili planinarenja pred vašim se očima izmjenjuju najrazličitiji krajolici. Upravo ta izmjena slika prirode poboljšava mentalno zdravlje te ublažava stres i osjećaj tjeskobe. Boravak u nekoj Wi-Fi free zoni, poput planine, također smanjuje negativan utjecaj tehnologije na vaše zdravlje, kao i mentalni umor.

6. Pridonosi gubitku tjelesne težine 

Višesatno pješačenje, koje uključuje i veće uspone, zahtijeva dosta fizičkog napora, pri čemu se tijelo znoji. Samim time lako gubite kalorije i kilograme. Intenzivnom i brzom šetnjom po brdovitom terenu možete sagorjeti oko 400 kalorija na sat, ovisno o zahtjevnosti uspona. Redovito planinarenje pretvara masne naslage i salo u – mišiće! A to je još jedan od razloga zašto bi i pretile osobe trebale odabrati upravo ovu iznimno zdravu aktivnost. No, svakako, imate li veći višak kilograma, krenite s manjim planinarskim izazovima, a zatim, kad se vaša kondicija poboljša, možete si zadavati veće izazove i zahtjevnije staze.

planinarenje11

7. Poboljšava kvalitetu sna

Zahvaljujući dugotrajnijem boravku na svježem zraku i tjelesnoj aktivnosti, primijetit ćete da nakon planinarenja bolje spavate te da je vaš san kvalitetniji. Nakon planinarenja osjećat ćete „slatki“ umor koji nije nimalo nalik onoj vrsti iscrpljenosti i težine koju osjećate zbog stresa ili višesatnog rada za računalom.   

8. Pomaže oporavku osoba koje boluju od raka 

Planinarenje pomaže čak i osobama koje se liječe od raka. Istraživanja su pokazala da dugotrajno pješačenje povećava antioksidativni kapacitet, što ubrzava proces oporavka oboljelih osoba. Svakako je važno da ste u kontaktu s prirodom, jer to znači i snažnije povezivanje sa samim sobom, a intenzitet pješačenja prilagodite svom zdravstvenom stanju.

9. Smanjuje rizik od prerane smrti

Istraživanja su pokazala da ako ste tjelesno aktivni 7 sati tjedno, primjerice planinareći, vaš rizik od preuranjene smrti smanjuje se za 40 posto! Stoga, želite li produžiti životni vijek i dugo ostati vitalni i zdravi, napunite ruksak i pravac na planinu! 

Kratki vodič za planinare početnike

Budući da planinarenje može biti itekako zahtjevno, za početak odaberite neku lakšu rutu, primjerice, na obližnjem brdu, a onda se s vremenom možete odvažiti i na „osvajanje“ nekih zahtjevnijih vrhova. Također, u početku nemojte ići smi, a pridružite se nekom tko već poznaje planinarske staze ili se upišite u planinarsko društvo koje organizira različite i zahtjevne i manje zahtjevne planinarske ture. 

U planinarskom društvu dobit ćete upute vezane uz eventualnu opremu koju biste trebali ponijeti sa sobom.Učlanjenjem u planinarsko društvo uživat ćete i određene pogodnosti, primjerice jeftinije platiti smještaj u planinarskim domovima.   

Obavezno nosite sa sobom dovoljno vode, osobito tijekom toplijeg razdoblja kad se pojačano znojite, te energetske pločice, sušeno i orašasto voće i sl. kako biste nadoknadili veći gubitak energije. Stavite u ruksak i neku ekstra odjeću kako biste se na određenoj etapi puta u planinarskom domu mogli presvući, te kremu za zaštitu od sunca i prirodni sprej protiv kukaca i krpelja. 

I svakako pratite prognozu za područje na koje se uspinjete jer su na većim visinama učestale nagle promjene vremena. Iznimno je važno planinariti u udobnoj obući, koja ne stiska vaša stopala, jer dugotrajne šetnje i usponi u neodgovarajućoj obući mogu stvoriti velike žuljeve i opteretiti tetive. Poželjno je navući na stopala dva para čarapa kako bi se smanjilo trenje. Planinarenje zahtijeva određenu kondiciju, stoga, ako imate većih zdravstvenih problema, poželjno je prije prvog planinarenja posavjetovati se s liječnikom. 

Ne propustite