DETALJNA PROGNOZA ZA NAREDNIH 6 MJESECI: Okovali su nas minusi, ali čekaju nas NEOČEKIVANE TEMPERATURE!

Region
DETALJNA PROGNOZA ZA NAREDNIH 6 MJESECI: Okovali su nas minusi, ali čekaju nas NEOČEKIVANE TEMPERATURE!
.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije tokom dana se na području cijele zemlje predviđaju mraz i magla na sjeveru i zapadu zemlje, a tokom dana pretežno sunčano.

U ostalim krajevima umjereno do potpuno oblačno na istoku i jugoistoku ujutru i prije podne još ponegdje sa snijegom. Vjetar slab i umjeren, prije podne sjeverozapadni, poslije podne jugoistočni.
 
Jutarnja temperatura od -5 stepeni C na sjeveru do 2 stepena C na jugu i istoku, a najviša dnevna od 3 do 7 stepena.

Inače, tokom noći i sutra ujutru predviđeno je oblačno mjestimično sa snijegom u zapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji, uz stvaranje snježnog pokrivača, u nižim predjelima od 10 do 15 cm, a na planinama i preko 20 cm.
 
Tokom noći i sutra ujutru više padavina očekuje se na jugoistoku i istoku. U Beogradu će ujutru na širem područja grada biti mraza i magle, tokom dana pretežno sunčano. Vjetar slab i umjeren, prije podne sjeverozapadni, poslije podne jugoistočni. Jutarnja temperatura od -2 do 0 stepeni Celzijusa, najviša dnevna oko 5.
Prema izgledima vremena u narednih sedam dana, do 5. decembra, prognozira se da će u srijedu jutro biti hladno sa slabim mrazem i maglom mjestimično, tokom dana malo toplije, prije podne pretežno sunčano, u košavskom području jugoistočni vjetar u pojačanju poslije podne naoblačenje sa sjevera i zapada, mjestimično sa slabom kišom.
 
Do kraja nedjelje pretežno oblačno, u četvrtak i petak, mjestimično sa kišom, više padavina u južnim i jugozapadnim krajevima, na višim planinama sa snijegom, a za vikend i u ponedeljak hladnije, pa se snijeg očekuje ponegdje i u nižim predelima. Zatim se očekuje hladan period i bez padavina.
 
Januar

 
Prema prognozi, očekuje se blaži i malo suvlji januar. Ipak, srednja januarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u proseku višim za oko 0,8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek.
 
U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 4,6 stepeni.
 
Mjesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 39 mm.

 

Februar
 
U februaru je prognozirana srednja februarska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.
 
Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u prosjeku višim za oko 0,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosjek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6,5 stepeni.
 
Mjesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 28 mm.
 

Mart
 
I mart će biti blaži i malo suvlji, a srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrednostima u prosjeku višim za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek.
 
U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13,1 stepen.

Mjesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.
 

April
 
Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u prosjeku višim za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19 stepeni.
 
Mjesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u proseku višim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 59 mm.

 

(Novi.ba/Tanjug/Srbija Danas)

 

 

 

Ne propustite